• za. jun 12th, 2021

Alles over Petanque.nl

allesoverpetanque.nl

ACTUEEL PETANQUE NIEUWS

Dooradmin

okt 11, 2020
Delen op je netwerk ......

Afronding NPC
Het afgelopen jaar heeft het bondsbestuur besloten om de NPC seizoen 2020/2021 in alle divisies voortijdig te annuleren met uitzondering van de topdivisie.
Over de afronding van de NPC in de topdivisie, seizoen 2020/2021, heeft een online call plaatsgevonden met afgevaardigden van verenigingen in de topdivisie. Middels dit bericht informeren wij over de uitkomst van het overleg.
In een eerder stadium (december) is een drietal scenario’s gecommuniceerd over een mogelijk vervolg voor het afronden van de NPC 2020/2021 in de topdivisie. Onder dit bericht staat het nieuwsbericht van december. Gezien de huidige lock-down en het beperkte perspectief op hervatting van competities en toernooien is met de verenigingen een nieuw scenario besproken. Dit houdt in dat de NPC wordt afgerond in één weekend volgens de bekeropzet zoals eerder gecommuniceerd (afvalsysteem). Op zijn vroegst wordt deze aangepaste opzet georganiseerd in een weekend in juli 2021. Daarnaast wordt nog gekeken naar een alternatief weekend in september of eind augustus. Dit hangt onder andere af van de termijn die de CEP hanteert als uiterste inschrijfdatum van het team voor de EuroCup én de beschikbare ruimte in de toernooikalender. Indien op de mogelijke data in juli en augustus/september alsnog niet gespeeld kan worden, vanwege de aanhoudende maatregelen, dan wordt de nummer 1 van het seizoen 2019/2020 ingeschreven.
We danken de verenigingen uit topdivisie voor de goede inbreng tijdens de call gisteravond. Op 8 februari bespreekt het bondsbestuur een routekaart voor het complete sportaanbod in 2021 en wordt een definitief besluit over de afronding van de NPC seizoen 2020/2021 genomen.

Topdivisie NPC
Het bondsbestuur heeft uitgebreid vergaderd over de mogelijke hervatting in de topdivisie van de NPC. Het bondsbestuur wil het liefste deze competitie afronden met als doel een winnaar aan te wijzen, die wordt uitgezonden naar de EuroCup in 2021. Het bondsbestuur blijft in eerste instantie afhankelijk van de maatregelen die worden opgelegd door het kabinet tegen de verspreiding van COVID-19. Daarnaast wacht het bondsbestuur op de resultaten van de testen die worden uitgevoerd bij de verenigingen, bij het spelen met en zonder luchtreiniger. Eveneens wordt gewacht op de resultaten van het onderzoek naar de verspreiding van de aerosolen bij de beoefening van de sport petanque.
Het ziet er niet naar uit dat binnen afzienbare tijd de competitie kan worden hervat. Formeel moet het bondsbestuur het team dat deelneemt aan de EuroCup voor 1 september 2021 inschrijven. Dat betekent dat er nog ruimte is om iets te schuiven met speeldagen, ook al is dit niet eenvoudig omdat de toernooikalender behoorlijk vol zit (ook al blijft het afwachten wat wel/niet kan doorgaan). Vandaar dat het bondsbestuur de volgende lijn volgt de komende weken:
 1. De competitie wordt hervat op 20 februari 2021 en zo spoedig mogelijk afgerond. Op het moment dat de nummer 1 in de stand niet meer achterhaald kan worden, wordt de competitie direct beëindigd. Er degraderen dit seizoen geen teams naar de tweede divisie.
 • 20 februari – speeldag 2
 • 6 maart – speeldag 3
 • 20 maart – speeldag 4
 • 27 maart – speeldag 5 (nieuwe speeldag)
 • 10 april – speeldag 6
 • 24 april – speeldag 7 (nieuwe speeldag)

2. Op 1 februari 2021 wordt het besluit genomen of gespeeld kan worden zoals is beschreven bij punt 1. Mocht het vooruitzicht nog steeds niet beter zijn dan wordt de NPC afgelast. Er wordt dan een apart toernooi georganiseerd om te bepalen wie wordt uitgezonden naar de EuroCup in 2021. De opzet van het KNVB beker toernooi (afval) wordt dan gevolgd:

 • Er wordt geloot welke teams in de 1e ronde (laatste 8) en 2e ronde (laatste 4) en finale tegen elkaar spelen. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met geplaatste teams. Iedereen kan tegen elkaar loten.
 • Het is een afvalsysteem waarbij de ploeg die als eerste uit de koker wordt gepakt, thuis speelt.
 • Er wordt gespeeld via de NPC opzet en puntentelling (8 partijen – doubletten / tripletten). Bij een gelijke eindstand (4-4) wordt gekeken naar het saldo. Bij een gelijk saldo volgt een extra partij of shoot-out (nog nader te bepalen).
 • De winnaars van de ontmoetingen plaatsen zich voor de volgende ronde, laatste vier / laatste twee. De verliezers vallen af en zijn direct uitgeschakeld.
 • Op de finaledag spelen de twee finalisten om een ticket voor de EuroCup. De winnaar wordt ingeschreven
 • In deze opzet gaat het om maximaal 3 speeldagen. Om tijd te “kopen” worden hiervoor speeldag 5 (27 maart), speeldag 6 (10 april) en speeldag 7 (24 april) aangemerkt. In deze opzet kunnen we nog iets schuiven qua data tot 1 september 2021 omdat er maar maximaal 3 speeldagen gereserveerd hoeven te worden.

3. Mocht het voor 1 juli niet mogelijk blijken om scenario 2 af te ronden, heeft het bondsbestuur besloten de nummer 1 van het voortijdig beëindigde NPC seizoen 2019/2020 in te schrijven, ‘t Dupke. Als deze situatie zich zou voordoen, hetgeen betekent dat de situatie nog steeds niet onder controle is, is de kans aannemelijk dat ook de EuroCup in 2021 niet doorgaat.
Het bondsbestuur hoopt van harte dat de NPC kan worden hervat. Op uiterlijk 1 februari 2021 wordt gecommuniceerd op welke manier de NPC hopelijk wordt hervat. Mocht de situatie voor 23 januari 2021 (oorspronkelijke 9e speeldag) alsnog positief veranderen dan zal het bondsbestuur de teams hierover eerder informeren.


Nieuwe vereniging aangesloten bij de NJBB.

Vanaf 4 november 2020 heeft Petanque Union Bois le Duc zich aangesloten bij de sportbond NJBB. Deze vereniging is opgericht op 6 juli 2016. De vereniging beschikt momenteel over 10 buitenbanen, deze zijn gevestigd aan de Fuik 10 in ’s-Hertogenbosch op het sportcomplex van s.v. C.H.C. Ook kan Petanque Union Bois Le Duc gebruik maken van de faciliteiten van de voetbalvereniging deze voetbalvereniging beschikt over een prachtig clubgebouw waar de leden van Petanque Union Bois Le Duc van harte welkom zijn.

Wilt u meer weten over Petanque Union Bois Le Duc, kijk op de website www.puboisleduc.nl/
Eén gedachte over “ACTUEEL PETANQUE NIEUWS”
 1. Pétanque Union Bois le Duc heeft nog geen eigen jeu de boules-banen. Op dit moment zijn we volop bezig deze te realiseren op het terrein van s.v. C.H.C. in ‘s-Hertogenbosch. Houd onze nieuwspagina van onze website in de gaten voor de laatste stand van zaken. Doel is medio 2021 zo’n 10 tot 16 verlichte banen te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − tien =