• wo. mei 12th, 2021

Alles over Petanque.nl

allesoverpetanque.nl

SPORTCLUBS IN HET NAUW

Dooradmin

apr 22, 2020
Delen op je netwerk ......
Sportclubs financieel in het nauw!
Net als veel andere sectoren wordt de sport financieel hard geraakt door de coronacrisis. Ook dreigen verenigingen in de problemen te komen. Belangenbehartigers van de sportclubs in Nederland springen in de bres en doen een oproep. ,,Laat ze niet vallen.’’
Steeds meer sportclubs hebben last van geldzorgen door de corona crises dat blijkt uit onderzoek van een incassobureau. Maar liefst drie op de vier hebben te maken met problemen. Het kabinet besloot om alle sportclubs te sluiten om verder van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Daardoor komt er echter geen kantineomzet meer binnen. Denk ook aan neveninkomsten en toernooien die moeten worden afgeblazen, de meeste sportclubs moeten toch draaien op de inkomsten van het clubhuis.
Ook jouw club!
“Laat je club niet in de steek”
Deze oproep deden veel burgemeesters in Nederland aan de bevolking. Omdat veel leden door de corona crises niet kunnen sporten en daardoor hun lidmaatschap opzegden. Leden maken zich in eerste instantie druk over de gezondheid. Van zichzelf en hun naasten. Maar ze zitten ook met financiële vragen. Leden gaan nu heel goed naar hun portemonnee kijken. Ze vragen zich af of ze zich het straks nog wel kunnen permitteren om lid van een sportclub te blijven.
Veel verenigingen zien dat de ledenaantallen al geruime tijd onder druk staan. Ook omdat er vanuit de overheden de laatste jaren minder geld naar de sport is gegaan. Maar de kans is groot dat onderliggende trends nu versterkt worden. Dat moet natuurlijk voorkomen worden. Als sportclubs vervullen zij immers een belangrijke maatschappelijke functie.
Dure accommodaties
Het grootste deel van de rekening komt evenwel bij de lokale sportclubs te liggen. Het verlies door het noodgedwongen sluiten van kantines wordt door de nationale sportkoepel geraamd op 150 miljoen euro en met het wegvallen van contributies verdwijnt nog eens 140 miljoen euro in het niets. Vooral de sportclubs die relatief hoge bijdragen moeten vragen van hun leden, door bijvoorbeeld het gebruik van dure accommodaties of de inzet van professionele trainers, merken dat lidmaatschappen worden opgezegd, waarschijnlijk door de financieel onzekere situatie van dit moment.
,,Daarom zou ik willen zeggen, beste mensen, help onze sportclubs de crisis door, laat ze niet vallen’’
Er zijn nu even een paar weken en misschien wel een aantal maanden geen activiteiten, maar het laatste dat clubs op dit moment kunnen gebruiken is weglopende leden. Met andere woorden, denk nou niet kort door de bocht van ‘ik zeg mijn lidmaatschap op of ik vraag om opschorting van de contributie’. Dat zou zeer onverstandig en ook wel een beetje egoïstisch zijn. Laat de sportclubs niet in de steek. Straks hebben we ze weer keihard nodig.’’
Omzet van de kantine
De buitensport drijft vaak voor een groot deel op de omzet van de kantine.
Er zijn heel veel Jeu de Boules / Petanque verenigingen, die voor een belangrijk deel bestaan van de omzet in de kantine. Die is inmiddels weg en komt voorlopig misschien niet terug. Dan nadert ook nog de tijd van de toernooien die de kassa doorgaans extra laten rinkelen. Van dat gemis aan inkomsten zullen heel veel verenigingen last krijgen.’’ Dat, opgeteld bij het feit dat heel veel verenigingen ook voor de coronacrisis reeds in zwaar weer zaten, laat de alarmbellen rinkelen, zeker bij sportclubs in krimpgebieden. ,,Veel verenigingen hadden het al moeilijk door bijvoorbeeld druk op het aantal vrijwilligers, terugloop van jeugdleden en andere behoeften, bezuinigingen vanuit gemeenten. Het werd allemaal al minder, minder minder. Daarin was de laatste tijd een trend al zichtbaar.
Maatschappelijk probleem
De beide belangenorganisaties van sportverenigingen in Nederland houden hun hart vast als er clubs om gaan vallen. ,,Temeer omdat de laatste tijd ook veel maatschappelijke problemen over de heg van de verenigingen zijn gegooid. Dan hebben we het over normen en waarden, agressie in de sport, een veilig sportklimaat, verantwoord alcoholgebruik, rookvrije sportparken, gezonde voeding in kantines, noem alles maar op.’’
In Nederland heerst een unieke verenigingsstructuur. Eén waarvan we allemaal denken: dat houdt zichzelf wel overeind, maar dat is niet zo. Een vereniging is vaak een ziel van een dorp of een wijk, die voorziet in een enorme maatschappelijke behoefte. Als dat verloren gaat, blijft er niets meer over. We kunnen zo’n crisis als deze absoluut niet gebruiken. Het vraagt ook om een nieuwe visie op de toekomst, waarbij er middelen beschikbaar moeten komen om verenigingen te helpen.’’
De hulp van gemeenten is meer dan welkom voor de verenigingen. Zij lopen veel inkomsten mis, doordat alle competities en toernooien vanwege het coronavirus zijn beëindigd en accommodaties nog zeker tot medio mei op slot zitten. De kantineomzet, voor veel clubs een belangrijke inkomstenbron, is deze maanden nul.
Uitstel helpt sportclubs al enorm. We lopen veel geld mis, terwijl veel vaste kosten doorlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − zeventien =