Welkom in de Cultuurstad van het Zuiden
In juli 2022 vind het EK Petanque plaats in ‘s-Hertogenbosch, maar ‘s-Hertogenbosch heeft meer.
De geschiedenis van 's-Hertogenbosch
‘s-Hertogenbosch kreeg in 1184 stadsrechten van graaf Godfried III van Leuven, die ook hertog van Neder-Lotharingen was als Godfried VII. Enige tijd daarvoor was het op grondgebied van Orthen ontstaan als een nederzetting van handelaren aan de samenloop van de Aa en de Dommel, die tegenwoordig samenkomen bij de Citadel in de stad. Het was de vierde stad van Hertogdom Brabant.[6] De vroegste vermelding van ‘s-Hertogenbosch is in een document uit 1196. Het is een van de oudste steden van Nederland. In die tijd was het niet zo gebruikelijk dergelijke rechten expliciet vast te leggen en veel andere (nieuwe) steden in de Nederlanden namen het Bossche geschreven stadsrecht als voorbeeld. In 1629 werd ‘s-Hertogenbosch na een beleg veroverd door Frederik Hendrik. Van 13 april tot en met 17 mei 1809 maakte Lodewijk Napoleon een inspectiereis door het departement Noord-Brabant.
Tijdens deze reis bezocht de Hollandse koning ‘s-Hertogenbosch. Tijdens zijn bezoek toonde hij veel belangstelling voor de infrastructuur, armenzorg, de kerken, cultuur en de nijverheid.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad in oktober 1944 door geallieerde troepen bevrijd. Nadat de stad bij de opmars van de grondtroepen vanuit het zuiden bij Operatie Market Garden in september 1944 was genegeerd, toen daarbij wel Eindhoven en Nijmegen en daartussen gelegen gebieden op de route naar Arnhem werden bevrijd. In november 2013 werd bij werkzaamheden in een parkeergarage een Neanderthalernederzetting ontdekt die gedateerd wordt tussen 40.000 en 70.000 jaar voor Christus. Wat nu Noord-Brabant is, was toen een kale zandige vlakte, een toendra. Er heerste toen de Würm-ijstijd.
Welkom in de vele restaurants in de Korte Putstraat en de gezellige cafés in de Uilenburg. Bij het internationale Theaterfestival Boulevard en bij Jazz in Duketown. In de geboorteplaats van Jheronimus Bosch, de stad van ontmoeting.
We heten je van harte welkom in de stad waar elke dag wat cultureels te beleven valt: het gastvrije en Bourgondische ’s-Hertogenbosch. Cultuurstad van het Zuiden.
Het EK Pétanque past in de lijn van evenementen en ontvangsten die de gemeente in haar historische binnenstad op heel bijzondere wijze kan faciliteren. Daar zien de stad én haar inwoners erg naar uit. We zien naar u uit!
Naast een bezoek aan dit EK valt er ook op andere vlakken genoeg te beleven in ’s-Hertogenbosch. Kijk op www.visitdenbosch.nl voor uitgebreide informatie.