Techniek van het spel

Hoe gooien we een boule

Petanque is leuk om te spelen, maar het is een spelletje waarbij je het liefst wil winnen. Hoe je een boule werpt, is het belangrijkste onderdeel van deze sport.

We hebben gewerkt aan een methode voor het onderwijzen van de grondbeginselen om een boule goed te gooien

Deze aanpak is om het gooien van een boule te behandelen als een reeks eenvoudige activiteiten of stappen. We leren de speler hoe deze stappen achter elkaar moeten worden uitgevoerd. Na het beheersen van deze basisprincipes, kan de speler vervolgens doorgaan om deze aan te passen aan verschillende situaties, en te evolueren naar een eigen persoonlijke stijl.

In dit deel beschrijven we twee fasen. Eerst beschrijven we de stappen ongeveer op dezelfde manier als een trainer ze zou beschrijven aan een student. We noemen onze fasen de 7 + 3 methode omdat we het in twee fasen leren.

 • Fase 1 behandelt het “fysieke spel” – zeven activiteiten die betrokken zijn bij het fysiek werpen van een boule.
 • Fase 2 behandelt het “mentale spel” – drie mentale activiteiten uitgevoerd als onderdeel van het werpen

De stappen tijdens het fysieke deel, zijn:

F 1- De voeten
F 2- De hand
F 3- De pols
F 4- Krullen
F 5- Zwaai naar achteren
F 6- Zwaai naar voren
F 7- Nawijzen bal

De stappen tijdens het mentale deel, zijn:

M 1- Plannen
M 2- Keuze worp
M 3- Observeren

Fase 1 – Het aanleren van het fysieke deel van het spel.

F 1 De voeten

 • Ga in de cirkel staan;
 • Plaats uw rechtervoet zo dat deze naar de plek wijst waar u de boule wilt laten landen. Meestal betekent dit dat je je voet naar het butje richt.
 • Uw linkervoet moet zich op een comfortabele afstand van en evenwijdig aan uw rechtervoet bevinden. Sommige mensen geven de voorkeur aan het plaatsen van de linkervoet een beetje achter de rechtervoet, mogelijk met een iets open houding.

F 2 De hand

 • Open je werphand met de palm naar boven.
 • Strek uw vingers uit. Houd ze recht, parallel en samen.
 • Schuif de duim opzij.
 • Denk aan uw hand als zijnde V-vormig, met het punt van de V wijzend naar je pols. De punt van de V is waar je “levenslijn” eindigt aan de basis van je hand.

Plaats de boule in de palm van je hand zodat het past in de V.

 • Krul je vingers om de boule.
 • Nu moet u de boule vast hebben, op de manier dat uw vingers naast elkaar rechtop staan, en direct om de boule gevouwen zijn, zodat ze de boule in de V vasthouden.
 • Ontspan je duim zodat deze naar voren komt en lichtjes de zijkant van je eerste vinger aanraakt, maar de boule niet aanraakt.

Goed

 • Krul de vingers om de boule.
 • Nu moet u de boule vast hebben, op de manier dat uw vingers naast elkaar rechtop staan, en direct om de boule gevouwen zijn, zodat ze de boule in de V vasthouden.
 • Ontspan je duim zodat deze naar voren komt en lichtjes de zijkant van je eerste vinger aanraakt, maar de boule niet aanraakt.

Fout

Hierboven staat een manier om de boule NIET te houden. De boule zit niet ingeklemd in de V. In plaats daarvan wordt hij vastgehouden tegen de basis van de duim. De kleine en ringvinger worden naar links verplaatst, dus in plaats van gevouwen over de bovenkant van de boule, zijn ze nu gewikkeld rond de zijkant.

Fout

Hier is een andere manier om de boule NIET vast te houden – de “klauw” -greep. De vingers zijn uit elkaar gespreid en de duim grijpt de boule. De boule is te groot voor uw handen. Als dit de enige manier is om uw boules veilig te houden, overweeg dan spelen met kleinere boules.

F 3 De pols

 • Draai uw hand om, zodat u naar de bovenkant van uw hand kijkt.
 • Draai uw onderarm niet, maar buig uw pols van links naar rechts totdat uw hand een rechte lijn vormt met de onderarm.

De afbeelding links laat zien hoe uw pols eruit zou moeten zien. Het is recht, zodat de hand in lijn is met de onderarm.
De afbeelding rechts toont een natuurlijke, maar verkeerde houding. De pols is naar rechts gedraaid, dus de hand ligt niet in lijn met de onderarm.

Goed
Fout

Op dit punt kun je je-vorm controleren door je arm te zwaaien, als een slinger. Wanneer u uw arm omhoog zwaait, moet u uw arm en elleboog recht houden. Dat zou je moeten zien als je precies in de richting zwaait waar je de boule heen wil laten gaan

F 4 De krul

De krul
Hier is hoe uw hand, arm en pols eruit zouden moeten zien.
 • Strek je rechterarm recht voor je uit.
 • Richt uw elleboog, zodat uw arm recht is.
 • Vergeet niet dat uw hand is omgedraaid, met de palm naar beneden.
 • Beweeg uw pols naar voren en naar onder, zo ver als u kunt, alsof u de onderkant van uw onderarm met de boule wil raken.

F 5 De zwaai naar achteren

 • Zwaai uw beide armen – links en rechts – naar achteren en hoog achter uw bovenlichaam.
 • Terwijl u dit doet, leunt u iets naar voren. Dit maakt het gemakkelijker om je handen een beetje hoger achter je te krijgen.
 • Buig uw rechterknie lichtjes zodat het natuurlijk aanvoelt.
 • Als uw rechterhand en arm achter u omhoog gaan, zal uw linkerarm vanzelf meegaan en uitzwaaien om te balanceren en te compenseren.
 • Vergeet niet om uw pols volledig gekruld te houden.

Deze grote backswing met een torso die naar voren leunt, beide handen ver naar achteren en heel hoog, is wat ‘s werelds beste tireurs gebruiken om hun worpen uit te voeren. Pointers (leggers) hoeven hun bouls meestal niet zo hard te gooien als tireurs, dus pointers hebben de neiging om een meer gematigde backswing te hebben. Misschien zie je zelfs ervaren leggers die helemaal geen backswing hebben – “Het zit allemaal in de pols”, zeggen ze. Toch is dit de vorm die je wilt leren en oefenen. Het geeft je een solide basis om verder te gaan. Als je uiteindelijk een schutter wordt, is dit de houding die je wilt hebben. Maar als legger, kunt u de grootte van uw backswing verminderen. Maar verminder het niet zo veel dat u geen volledige zwaai meer maakt. En stop niet met krullen met je pols..

F 6 De werpzwaai naar voren

 • Zwaai je rechterarm en hand naar voren.
 • Zwaai vanuit je schouder, als een slinger. Houd je arm en elleboog recht en je rechter pols gekruld.
 • Je linkerarm en -hand blijven min of meer hoog en achter je. Laat ze gewoon bewegen van nature. (Zie de foto van Marco Foyot, later in dit bericht.)
 • Wanneer u de boule los laat, vouwt u uw gekrulde pols omhoog en opent u uw hand om de boule los te laten.

Nadat je je pols hebt ontvouwen, kun je hier zien hoe je hand eruit ziet. (Dit is de boeddhistische abhaya mudra – het handgebaar “wees niet bang”.)

De truc is;

 • om je werparm recht te houden,
 • buig je elleboog niet,
 • draai je pols niet meer tijdens de zwaai. Houd het gekruld tijdens het grootste deel van de swing. Ontvouw uw pols pas op het laatste moment net voordat u de boule los laat.

Zo krijgt u een backspin op de boule, door uw gekrulde pols af te wikkelen. Als je de boule loslaat, moet je het gevoel hebben dat je je boule op een bepaald doelwit schiet. Je kunt dit zien in de vorm van geavanceerde spelers zoals Marco Foyot. Je ziet de torso twisten. De rechterschouder komt naar voren en je kunt hem bijna zien duwen met zijn schouder, arm en hiel van de hand.

Marco Foyot

Marco Foyot, een van ‘s werelds grootste levende jeu-de-boules spelers, demonstreert een ideale houding.

Verder op deze website vind u nog enkele video’s van Marco Foyot over het plaatsen met effect en over het tireren.

F 7 nawijzen van de boule

 • Nadat u de boule hebt losgelaten, moet u uw hand en arm in een natuurlijken afwerking naar boven blijven bewegen tot einde zwaai.
 • Aan het einde van uw zwaai staat uw hand en uw arm voor je of eigenlijk precies voor je schouder – wijzend in de richting waar je de boule naar toe wilde gooien. Je vingers moeten in dezelfde richting wijzen als je arm en wijzen recht naar buiten of recht omhoog.

Het vervolg kan de belangrijkste van de zeven stappen zijn. Dit lijkt misschien vreemd. Hoe kan iets wat je doet nadat de boule je hand heeft verlaten, beïnvloeden waar de boule naartoe gaat? Maar denk er eens over na. Als je hand nog op de landingsplaats richt/wijst, weet je het zeker dat je hand op de landingsplaats gericht was toen je de boule los liet.

En als je vingers recht omhoog wijzen, dan heb je niet per ongeluk links geplaatst of rechts draaiend op de boule gespeeld. “Zodra je hand een beetje draait, op de een of andere manier, zal de de boule die volgen. “Dus als je merkt dat je worpen niet gaan waar je ze wilt hebben (vooral als ze links of rechts gaan), let dan op je nawijzing. Je zult verrast zijn hoeveel verbetering je zult zien, gewoon door ervoor te zorgen dat u op de juiste manier doorgaat met nawijzen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 90

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!