Wijziging onreglementair gespeelde boules

Bericht van de Reglementencommissie

Wijziging m.b.t. ‘onreglementair’ gespeelde boules

Een boule die in strijd met de regels wordt geworpen, is ongeldig en alles wat als gevolg daarvan is verplaatst, wordt op zijn oorspronkelijke plaats teruggelegd, mits gemarkeerd (RPS, artikel 24).

Binnen de NJBB zijn wij er altijd van uitgegaan dat dit ook geldt als een boule wordt gespeeld door een equipe die al ‘op punt ligt’. Dan is het immers aan de andere equipe om de volgende boule te spelen. Zo staat dat ook uitgelegd in het RPS plus, het document waarin de reglementencommissie antwoorden heeft vastgelegd op veel voorkomende vragen.

Dit is veranderd (niet het artikel maar de officiële interpretatie daarvan). De FIPJP (de mondiale overkoepeling van alle nationale petanquebonden die het spelreglement vaststelt) heeft bepaald dat een boule die wordt gespeeld door een equipe die al op punt ligt, niet kan worden beschouwd als tegen de regels gespeeld en dus geldig is.

Deze uitspraak van de FIPJP is gebaseerd op het uitgangspunt dat beide equipes ervoor verantwoordelijk zijn in de gaten te houden wie aan de beurt is om een boule te spelen.

Deze uitspraak is bindend voor alle bonden en dus ook voor de NJBB, wat betekent dat vanaf nu deze nieuwe interpretatie ook voor wedstrijden in NJBB-verband van kracht is.

De reglementencommissie zal zo snel mogelijk het RPS plus op dit punt aanpassen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 6

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Volg ons ok op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *