De Petanque bal past zich net zo goed aan u aan als aan uw spel. Of u nu een verstokte kampeerder, een professional of een amateurspeler bent, als u Petanque gaat spelen, heeft u het onmisbare gereedschap voor elke petanquespeler nodig. Om zo efficiƫnt mogelijk te zijn, is de keuze van de bal, of liever gezegd de petanquebal, onmisbaar!
De keuze van een geschikte bal hangt af van 5 noodzakelijke punten:
Koolstofstaal of roestvrij staal, afhankelijk van de grip die u wilt (meer grip op koolstof, gladder op roestvrij staal) en het onderhoud dat u meebrengt (een koolstofbal zal gemakkelijker oxideren en dus iets meer onderhoud nodig hebben);
Hij moet in de eerste plaats gekozen worden gemaakt met je morfologie, voor een grootte die aangepast is aan je hand, en dus bevorderlijk is voor een goede grip ⦠Maar ook aan je spel: pointers en shooters hebben niet dezelfde behoeften!
Kies de hardheid volgens de stuit die je wilt, en het terrein waarop je speelt: een zachte of halfzachte bal heeft de voorkeur op hard terrein omdat hij minder stuitert, en zal daarom vaak van carbon zijn, terwijl een hardere bal op zacht of zanderig terrein wordt gespeeld. Hij moet echter sneller worden vervangen, omdat hij gemakkelijker beschadigd raakt dan een zachte bal;
Het gewicht van uw petanquebal wordt gekozen gemaakt met uw spel, afhankelijk van het feit of u een shooter, pointer of middenspeler zult zijn. Een zware bal heeft de neiging om meer schade aan te richten als je schiet, maar gaat weg van het doel, en stopt makkelijker als je wijst.
Naast het decoratieve aspect en het feit dat ze het makkelijker maken om je bal onder andere op het spel te zien, hebben strepen ook een lichte invloed op de grip: een gestreepte bal crasht makkelijker en stuitert minder dan een gladde bal, die iets langer doorloopt.
Onderstaande staatjes kunnen helpen bij het kiezen van je boules:
Om voor u de juiste diameter van de boules te bepalen, wordt door de Franse Jeu-de-Boules-Bond de volgende meetmethode geadviseerd:
Meet de afstand van het topje van de middelvinger naar de eerste huidplooi onder de aanzet van de duim. (A & B)
ā Bal om te plaatsen (over de grond):
ā Zwaar: minder last van obstakels (720 gram)
ā Gegroefd: beter grip op grond (groeven)
ā Klein: moeilijk te raken
ā Hard: slijten minder 125 kg/mm2)
U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiƫren