Jeu de Boules niet alleen voor ouderen

Jeu de boules is niet alleen voor oude mensen

Myrthe Adriaans is steengoed en mag naar het EK.

 Twee ballen vliegen na een harde klap opzij. “Als ze in de weg liggen schiet je”, legt de 20-jarige Myrthe Adriaanse uit. Ze schiet een bal van haar tegenstander met één worp van de baan. De Vlissingse speelt niet geheel onverdienstelijk Petanque, in de volksmond (Jeu de Boules). Begin oktober mag ze in Mallorca meedoen aan het Europees Kampioenschap in de categorie Beloften (19 tot en met 23 jaar).

Voor het eerst naar een EK

Spannend vindt ze het wel om te gaan. “Het is de eerste keer dat ik mag.” Vandaag speelde ze een toernooi bij haar eigen club in Middelburg. Ook de drie andere dames van het nationale team zijn aanwezig. “Elk weekend trainen we, onder andere voor het EK, op verschillende locaties door het land. Verder ben ik in Middelburg ook nog twee keer per week te vinden”, vertelt ze.

Tijdens het toernooi wordt duidelijk dat het balspelletje al lang niet meer alleen tijdverdrijf is voor oudere mensen (op een camping). Op de verschillende banen zijn genoeg andere jongeren te vinden. 

Myrthe kwam zelf een jaar of tien geleden met het spel in aanraking door haar vader. “Die ging hier boulen en toen ik mee ging, vond ik het wel leuk. Uiteindelijk is het best wel serieus uitgepakt.”

Het is verslavend

“Veel mensen komen hier terecht doordat ze door familie of vrienden worden meegenomen. En heel vaak hoor je dat als ze eenmaal het spelletje hebben gespeeld eraan verslaafd raken”, vertelt vader Jeroen Adriaanse. Hij is ontzettend trots op zijn dochter. “Het is heel mooi dat ze naar het EK mag en die ervaring op kan doen.” Op de vraag of zijn dochter ondertussen beter is dan hij reageert hij lachend: “Soms wel ja, maar gelukkig kan ik ook af en toe nog winnen.

Het Europees Kampioenschap is van 6 tot en met 9 oktober in Palma de Mallorca. “We gaan er vol enthousiasme heen en we hopen natuurlijk goud mee naar huis te nemen”, besluit Myrthe.

Bron: Omroep Zeeland

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Volg ons ok op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *