• za. jun 12th, 2021

Alles over Petanque.nl

allesoverpetanque.nl

EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN PETANQUE 2022

Dooradmin

apr 30, 2020
Delen op je netwerk ......

‘s-Hertogenbosch maakt zich op voor het EK petanque 2022

De Europese Kampioenschappen Petanque 2022 vinden pas over twee jaar plaats, maar nu al is ‘s-Hertogenboch in de ban van petanque. Vrijdag vond op de Parade het officiële tekenmoment plaats voor de komst van de EK Petanque 2022 naar ‘s-Hertogenbosch.
‘Huib van Olden, wethouder sport van de Gemeente ’s-Hertogenbosch: “We willen niet wachten tot 2022, maar ’s-Hertogenbosch nu al van de petanquesport laten genieten.”
Als onderdeel van de Bossche Zomer zijn er vier petanquebanen aangelegd op de Parade. De banen zijn door de gemeente ’s-Hertogenbosch en EK-organisator Team TOC geschonken aan Bourgondisch ’s-Hertogenbosch dat op de Parade een groot paviljoen heeft ingericht waar Bosschenaren en bezoekers aan de stad tot en met 30 augustus kunnen genieten van heerlijke hapjes, drankjes en dus ook de petanquesport kunnen uitproberen.

‘s-Hertogenbosch is er klaar voor

Tegen betaling van 10€ kunnen bezoekers deze zomer aan Den Bosch de sport al uitproberen. Als onderdeel van de Bossche Zomer – een evenement dat van 1 juli tot en met 31 augustus wordt gehouden in de binnenstad van Den Bosch – heeft de gemeente namelijk vier jeu de boulesbanen aangelegd in de stad.
Van woensdag 13 juli tot en met zondag 17 juli 2022
Dan wordt op de Parade in De Bosch het EK petanque gespeeld. Zo’n vierhonderd internationale toppers uit veertig landen strijden straks om de Europese titels tête-à-tête, doublet en mix.
EK PETANQUE IN DE STRIJD TEGEN EENZAAMHEID
Heel belangrijk is bovendien de maatschappelijke spin-off van het evenement. Eén van de doelstellingen van de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 is om eenzaamheid met name onder ouderen terug te dringen. Onder meer door oud én jong aan te moedigen en gebruik te maken van de bestaande petanquebanen in de stad. Daarnaast wordt er gewerkt aan verschillende side-events om mensen via het evenement aan het sporten en bewegen te krijgen.
De stad Den Bosch heeft het EK petanque binnengehaald. De Europese jeu-de- boulesbond [CEP] was ingenomen met de locatie [onder de St. Jan] en het [rand-] programma van dit Frans getinte evenement, dat van 13 t/m 17 jullie op de Parade plaats vindt. Het vorige sport- EK was het handboogschieten in de zomer van 2019. 2022 is ook het jaar waarin de Nederlandse jeu-de-boulesbond 50 jaar bestaat De Parade wordt dan het stadion waar duizend toeschouwers rond de belangrijkste speelvelden kunnen plaats nemen. De verwachting is dat circa 400 internationale deelnemers uit veertig landen deelnemen om de Europese titel [verdeeld in tête a tête, doublet en mix] in de wacht te kunnen slepen. De bij activiteiten vinden in die week in de gehele stad plaats waar op Franse manier en couleure sportieve en muzikale events zullen worden gehouden
Breed opgezet
Op de Parade komen 22 overdekte petanquebanen waar de beste Europese spelers in diverse categorieën in actie komen. Naast de wedstrijden is het de bedoeling dat toeschouwers kunnen genieten van eten en drinken, muziek en andere vormen van entertainment. Het evenement heeft als maatschappelijk doel het terugdringen van eenzaamheid bij ouderen. Dat gebeurt onder meer door verschillende ‘side-events’ die tijdens het toernooi worden gehouden.
Luister naar de voorzitter van de NJBB op Allsport radio.

Lieke Vogels

Voorzitter

NJBB

Ook omroep MAX besteed aandacht aan het EK Petanque 2022.
Imago petanque in het belang van sportevenementen
Voor de NJBB zijn de EK in ‘s-Hertogenbosch een schitterende manier om het 50-jarig bestaan van de bond te vieren. NJBB-voorzitter Lieke Vogels: “Petanque heeft als serieuze competitiesport alles in zich en draagt bij aan sportiviteit, vitaliteit en maatschappelijke waarde. Wij kunnen met dit EK laten zien dat het een sport is voor iedereen en daarmee Petanque beter positioneren en het imago verbeteren. Petanque is namelijk helemaal hip. Overal in Europa zie je zogenaamde Jeu de Boules Bars ontstaan en jongeren de sport spelen. Wanneer de EK meer Petanque spelers op de been brengt en de aanwas van nieuwe leden als effect heeft, zijn we als NJBB natuurlijk helemaal blij. De komst van de EK is voor de petanquesport in Nederland een nieuw hoogtepunt.”
Michel Reinders, directeur van BrabantSport, is eveneens blij met het binnenhalen van de Europese Kampioenschappen Petanque 2022. “Sportevenementen zijn en blijven zeer belangrijk voor de welvaart in Brabant en het welzijn van de Brabanders. Door samen op te trekken met de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de NJBB, de verschillende clubs en het bedrijfsleven kan heel Noord-Brabant straks profiteren van het evenement, zowel op sportief, als economisch en sociaal-maatschappelijk vlak. We kunnen hiermee wederom laten zien dat we Brabant sterker maken door sport.”
Coronaproof evenement
Eric Kersten van sportevenementenbureau Team TOC geeft aan dat het evenement volledig ‘coronaproof’ kan worden georganiseerd. Na de afgelasting van verschillende evenementen door Corona, zorgt het succesvolle bid van de EK Petanque 2022 eindelijk weer voor goed nieuws voor het Osse bedrijf. Kersten: “Hopelijk wordt alles snel weer zoals het was, maar ook als dat niet zo is, zijn we creatief genoeg om kansen te zien en klaar om mooie evenementen te organiseren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − tien =