Jongeren ontdekken de Petanquesport

Toch zijn er steeds meer jongeren die deze balsport ontdekken, het imago voor deze sport is nog steeds dat het een ouwe mannensport is maat niets is minder waar Petanque is ook topsport. Iedereen kan het spelen, de spelregels zijn niet moeilijk, het spel kan door jong en oud gespeeld worden. Er zijn veel mogelijkheden voor deze sport je kunt deze sport recreatief doen of als wedstrijdsport. Er zijn velen die dit doen als topsport. Zo zijn het damesteam van Nederland op een gedeelde vijfde plaats geëindigd op het WK 2019 in Cambodja.

Kim van Gellekom 600450
Foto: Jac Verheul

Kim van Gellekom

Ik ben op mijn 8e lid geworden van cdp Folâtre. Van kleins af aan ging ik met vader en moeder mee. Vader is voorzitter van Folâtre en al lid van de vereniging vanaf 1990. Mijn moeder boult zelfs al vanaf 1985.

 

Ook mijn broer doet af en toe mee. We zijn dus echt een boule gezin. Het fanatieke heb ik van mijn moeder. Ze zat als jeugd in de selectie van zone C. Later heeft ze een flink aantal medailles gehaald op de diverse NK’s.

Vorig jaar zat mijn moeder Mirjam in de selectie van de dames en ik in de selectie van de jeugd. Ik ben zelfs dit jaar geselecteerd voor de junioren alhoewel ik nog aspirant ben.

Toekomst

Voor de toekomst moet er natuurlijk wel opvolging zijn. Petanque heeft nu een wat ‘grijs’ imago, wat niet helemaal terecht is. Als je namelijk op de internationale toernooien gaat kijken, zie je dat daar juist veel jonge mensen spelen. Ik vind daarom dat er meer geïnvesteerd moet worden in de jeugd. Er moet meer aanwas komen. Nu denkt de jeugd automatisch aan voetbal en petanque is minder cool. Petanque moet dus cool worden voor de jeugd.’ Vorig jaar had Folâtre 10 jeugdspelers. Folâtre doet heel veel met de jeugd. Folâtre organiseert sinds 2018 trainingen voor de Folâtre jeugd waarbij jeugdspelers van andere verenigingen kunnen aansluiten. Zoals jeugdspelers van L’Esprit, Gouda, Tilburg en Middelburg. Dit jaar is Folâtre begonnen met Nationale jeugddagen waarbij de jeugd uit heel Nederland is uitgenodigd. We trainen dan met de pupillen, de aspiranten en de junioren serieus onder leiding van Frans Velthuis, Kees Kroon en mijn vader. Maar we hebben ook heel veel lol met elkaar.

Foto: Jac Verheul

Sinds seizoen 2018-2019 speel ik NPC in Folâtre 1 in de 2e divisie.

2016: Beste en enige pupillen team (deden mee met de aspiranten)

2017: 3e NK tripletten aspiranten.

2018: 3e NK doubletten aspiranten.

Nederlands kampioen tripletten aspiranten.

2019: 2e NK doubletten aspiranten;

Nederlands kampioen tripletten aspiranten.

2021: Kim heeft ook in 2021 met haar 15 jaar meegedaan aan het NK tête á tête bij de dames. Gewoon om te zien waar ze staat bij de dames. Kim leverde daar een geweldige prestatie door 3e te worden op dat NK. Kim was de jongste dame die ooit op het NK bij de dames op het podium heeft gestaan. 

2021: 3e plaats bij WK (Tripletten) in Santa Susanna (Spanje)

2023: Nederlands kampioen Beloften samen met Elise Nuijten.

In de komende jaren wil Kim zich verder blijven ontwikkelen en ervaring opdoen door veel (inter)nationale toernooien te spelen.
Kim is een zeer gedreven speelster en heeft de ambitie om Nederland in de toekomst nog vaak te mogen vertegenwoordigen op een EK of WK.

Sinds 2022 seizoen 2022-2023 komt Kim van Gellekom uit voor Petanque Union Kennemerland (PUK) uit Haarlem in de Nationale Petanque Competitie (NPC).

We zullen nog veel van haar horen!

Aardewerk schieten bij Folâtre na afloop oliebollentoernooi

Foto: Jac Verheul

Vorig jaar had Folâtre 10 jeugdspelers, Folâtre doet heel veel voor de jeugd. Folâtre organiseert sinds 2018 trainingen voor de Folâtre jeugd waarbij jeugdspelers van andere verenigingen kunnen aansluiten. Zoals jeugdspelers van L’Esprit, Gouda, Tilburg en Middelburg. Dit jaar is Folâtre begonnen met nationale jeugddagen waarbij de jeugd uit heel Nederland is uitgenodigd. We trainen dan met pupillen, de aspiranten en de junioren serieus onder leiding van Frans Veldhuis, Kees Kroon en mijn vader. Maar we hebben ook veel lol met elkaar. Folâtre houdt ook elk jaar het oliebollentoernooi. Daar komen er ook veel spelers uit de Vlaamse jeugdselectie. Na afloop van het toernooi wordt er op oude afgekeurd aardewerk geschoten.

Club de Petanque Folâtre organiseerde op vrijdag 27 december een jeugd oliebollentoernooi, met als afsluiting het traditionele schieten om de Sloperstrofee op afgekeurd aardewerk. 

Een foto-impressie over dit toernooi kunt u zien als u op de button klikt.
Deze foto’s zijn gemaakt door Jac Verheul..

De jeugd heeft de toekomst!

De petanquesport heeft landelijk gezien een beetje een stoffig imago, terwijl er genoeg sporters met veel passie en strijd op hoog niveau boulen. Als het in de landelijke media over jeu de boules gaat, zijn daar vaak oudere mensen bij te zien, terwijl er ook jeugdigen lid zijn van petanque verenigingen door het hele land.

Volg ons ok op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *