• do. mei 13th, 2021

Alles over Petanque.nl

allesoverpetanque.nl

JEUGD ONTDEKT PETANQUE

  • Home
  • JEUGD ONTDEKT PETANQUE
Delen op je netwerk ......

PETANQUE IS HIP & SEXY

Zelfs jonge meiden spelen petanque.
Bij Petanque (Jeu de Boules) denkt u misschien aan oude mannetjes en het ultieme campinggevoel. Maar ook de jeugd, twintigers en dertigers hebben de balsport ontdekt.

Kim van Gellekom

Gehurkt in actie

Foto: Jac Verheul

Vorig jaar had Folâtre 10 jeugdspelers, Folâtre doet heel veel voor de jeugd.  Folâtre organiseert sinds 2018 trainingen voor de Folâtre jeugd waarbij jeugdspelers van andere verenigingen kunnen aansluiten. Zoals jeugdspelers van L’Esprit, Gouda, Tilburg en Middelburg. Dit jaar is Folâtre begonnen met nationale jeugddagen waarbij de jeugd uit heel Nederland is uitgenodigd. We trainen dan met pupillen, de aspiranten en de junioren serieus onder leiding van Frans Veldhuis, Kees Kroon en mijn vader. Maar we hebben ook veel lol met elkaar. Folâtre houdt ook elk jaar het oliebollentoernooi. Daar komen er ook veel spelers uit de Vlaamse jeugdselectie. Na afloop van het toernooi wordt er op oude afgekeurd aardewerk geschoten. Dat is erg leuk.
Ook in de Petanquesport.
Kinderen en jongeren vinden sport leuk. Plezier in sport en bewegen is de belangrijkste reden om te gaan sporten.
Dames gooien nu metalen ballen.
Zo ook Kim van Gellekom uit Pijnacker. Kim is ook gefascineerd door de petanquesport ze is op haar 8e al lid geworden van Folâtre, van kleins af aan ging ze met haar ouders mee. Haar vader (voorzitter van Folâtre) is al lid vanaf 1990, haar moeder boult zelfs al vanaf 1985. Ook haar broer doet zo af en toe mee. De familie Gellekom is echt een boule gezin. Het fanatieke boulen heeft Kim van haar moeder. Ze zat als jeugd in de selectie van toen nog zone C. Later heeft moeder Mirjam een flink aantal medailles gehaald op de diverse NK’s. Vorig jaar zat moeder Mirjam in de selectie van de dames, en ik in de jeugdselectie. Ik ben zelf geselecteerd voor de junioren, alhoewel ik nog aspirant ben.
Toch zijn er steeds meer jongeren die deze balsport ontdekken, het imago voor deze sport is nog steeds dat het een ouwe mannensport is maat niets is minder waar Petanque is ook topsport. Iedereen kan het spelen, de spelregels zijn niet moeilijk, het spel kan door jong en oud gespeeld worden. Er zijn veel mogelijkheden voor deze sport je kunt deze sport recreatief doen of als wedstrijdsport. Er zijn velen die dit doen als topsport. Zo is het damesteam van Nederland op een gedeelde vijfde plaats geëindigd op het WK 2019 in Cambodja.
Over het WK Petanque 2019 Cambodja
Wat vind je van het imago van Petanque als “oude mannensport”
Petanque een sport voor iedereen
Petanque is méér dan een sport voor oude mannen: er is ook een jeugd- en vrouwenselectie. Het is jammer dat mensen dat vaak niet erkennen, maar ik begrijp dat veel Nederlanders Petanque als een campingsport zien. De bekendheid ontbreekt. In bijvoorbeeld Frankrijk is dat anders, daar krijgen kinderen zelfs training op school. Om bij ons het niveau omhoog te krijgen, moeten we de sport onder de aandacht brengen: een tijdje terug was er bijvoorbeeld een spaaractie bij Albert Heijn waarbij je sporten kon ontdekken, waaronder Petanque. Meer beoefenaars en dus meer concurrentie zou goed zijn voor de sport.

Kim van Gellekom

Staande actie

Foto: Jac Verheul
Toekomst
Voor de toekomst moet er natuurlijk wel opvolging zijn. Petanque heeft nu een wat ‘grijs’ imago, wat niet helemaal terecht is. Als je namelijk op de internationale toernooien gaat kijken, zie je dat daar juist veel jonge mensen spelen. Ik vind daarom dat er meer geïnvesteerd moet worden in de jeugd. Er moet meer aanwas komen. Nu denkt de jeugd automatisch aan voetbal en petanque is minder cool. Petanque moet dus cool worden voor de jeugd.
Hoe maak je de jeugd enthousiast voor petanquesport.
Hou je aanbod up to date
Als vereniging wil je je leden langere tijd voor de club behouden, maar voor die leden is het steeds minder vanzelfsprekend om een langdurige lidmaatschap aan te gaan. Soms haken ze af omdat ze te druk zijn met andere dingen, omdat het sportaanbod toch niet helemaal aansluit bij hun verwachtingen omdat ze ergens anders goedkoper kunnen sporten, et cetera.
Ledenwerving is een actie, die je als club het beste in een groter verband plaatst. Immers, je gaat op zoek naar mensen buiten jouw club om hen enthousiast te maken. Tenslotte, je bent nooit te oud om te leren, iedereen kan het.

Jeugd schiet op

Aardewerk

Foto: Jac Verheul
Heeft Club de Petanque Folâtre er wat op gevonden?
Club de Petanque Folâtre organiseerde op vrijdag 27 december een jeugd oliebollentoernooi, met als afsluiting het traditionele schieten om de Sloperstrofee op afgekeurd aardewerk. Een foto impressie over dit toernooi kunt u zien als u op de button klikt. Deze foto’s zijn gemaakt door Jac Verheul. 

Het is echt de moeite waard om deze foto’s te gaan zien.
Ook enthousiast geworden ? Kijk voor een vereniging in jou buurt!