0
Months
:
0
Dagen
:
0
Uren
:
0
Minuten
:
0
Seconden
TOT EK Petanque 2022 's-HERTOGENBOSCH
  • wo. okt 20th, 2021

Alles over Petanque

allesoverpetanque.nl

JEUGD ONTDEKT PETANQUE

  • Home
  • JEUGD ONTDEKT PETANQUE
Delen graag

PETANQUE IS SEXY

Jongeren ontdekken de Petanquesport
Toch zijn er steeds meer jongeren die deze balsport ontdekken, het imago voor deze sport is nog steeds dat het een ouwe mannensport is maat niets is minder waar Petanque is ook topsport. Iedereen kan het spelen, de spelregels zijn niet moeilijk, het spel kan door jong en oud gespeeld worden. Er zijn veel mogelijkheden voor deze sport je kunt deze sport recreatief doen of als wedstrijdsport. Er zijn velen die dit doen als topsport. Zo zijn het damesteam van Nederland op een gedeelde vijfde plaats geëindigd op het WK 2019 in Cambodja.
Kim van Gellekom
Ik ben op mijn 8e lid geworden van cdp Folâtre. Van kleins af aan ging ik met vader en moeder mee. Vader is voorzitter van Folâtre en al lid van de vereniging vanaf 1990. Mijn moeder boult zelfs al vanaf 1985. Ook mijn broer doet af en toe mee. We zijn dus echt een boule gezin. Het fanatieke heb ik van mijn moeder. Ze zat als jeugd in de selectie van zone C. Later heeft ze een flink aantal medailles gehaald op de diverse NK’s. Vorig jaar zat mijn moeder Mirjam in de selectie van de dames en ik in de selectie van de jeugd. Ik ben zelfs dit jaar geselecteerd voor de junioren alhoewel ik nog aspirant ben.
Toekomst
Voor de toekomst moet er natuurlijk wel opvolging zijn. Petanque heeft nu een wat ‘grijs’ imago, wat niet helemaal terecht is. Als je namelijk op de internationale toernooien gaat kijken, zie je dat daar juist veel jonge mensen spelen. Ik vind daarom dat er meer geïnvesteerd moet worden in de jeugd. Er moet meer aanwas komen. Nu denkt de jeugd automatisch aan voetbal en petanque is minder cool. Petanque moet dus cool worden voor de jeugd.’ Vorig jaar had Folâtre 10 jeugdspelers. Folâtre doet heel veel met de jeugd. Folâtre organiseert sinds 2018 trainingen voor de Folâtre jeugd waarbij jeugdspelers van andere verenigingen kunnen aansluiten. Zoals jeugdspelers van L’Esprit, Gouda, Tilburg en Middelburg. Dit jaar is Folâtre begonnen met Nationale jeugddagen waarbij de jeugd uit heel Nederland is uitgenodigd. We trainen dan met de pupillen, de aspiranten en de junioren serieus onder leiding van Frans Velthuis, Kees Kroon en mijn vader. Maar we hebben ook heel veel lol met elkaar.
Sinds seizoen 2018-2019 speel ik NPC in Folâtre 1 in de 2e divisie.

2016: Beste en enige pupillen team (deden mee met de aspiranten)

2017: 3e NK tripletten aspiranten.

2018: 3e NK doubletten aspiranten.

Nederlands kampioen tripletten aspiranten.

2019: 2e NK doubletten aspiranten;

Nederlands kampioen tripletten aspiranten.

Een mooie carrière tot nu toe van Kim van Gellekom!
Aardewerk schieten bij Folâtre na afloop oliebollentoernooi
Vorig jaar had Folâtre 10 jeugdspelers, Folâtre doet heel veel voor de jeugd. Folâtre organiseert sinds 2018 trainingen voor de Folâtre jeugd waarbij jeugdspelers van andere verenigingen kunnen aansluiten. Zoals jeugdspelers van L’Esprit, Gouda, Tilburg en Middelburg. Dit jaar is Folâtre begonnen met nationale jeugddagen waarbij de jeugd uit heel Nederland is uitgenodigd. We trainen dan met pupillen, de aspiranten en de junioren serieus onder leiding van Frans Veldhuis, Kees Kroon en mijn vader. Maar we hebben ook veel lol met elkaar. Folâtre houdt ook elk jaar het oliebollentoernooi. Daar komen er ook veel spelers uit de Vlaamse jeugdselectie. Na afloop van het toernooi wordt er op oude afgekeurd aardewerk geschoten.
Club de Petanque Folâtre organiseerde op vrijdag 27 december een jeugd oliebollentoernooi, met als afsluiting het traditionele schieten om de Sloperstrofee op afgekeurd aardewerk. Een foto-impressie over dit toernooi kunt u zien als u op de button klikt.
Deze foto’s zijn gemaakt door Jac Verheul.
Op woensdag 29 december 2021 organiseert Folâtre opnieuw een oliebollentoernooi met na afloop schieten op aardewerk, je kunt je hiervoor opgeven via OnTip klik hier voor de flyer.