Hoe moet je Petanque spelen

Petanque (spreek uit: petank) is een van de favoriete bezigheden van de Fransen en zie je op elke Franse camping! Het is de Provençaalse variant van jeu de boules, hoewel het praktisch hetzelfde is. Petanque is een spel dat door jong en oud kan worden gespeeld. Je hebt immers maar weinig atletische skills nodig om een bal een beetje de lucht in te gooien. Maar hoe speel je dit spel en wat zijn de spelregels?

Benodigheden

  • 6 metalen (goedgekeurde) boules
  • Een klein houten balletje (oftewel cochonnet, bouchon of but)
  • Speelterrein van 4 bij 15 meter om te kunnen spelen, het liefst zand of gravel .

Maar hoe speel je dan petanque?

Verdeel het gezelschap in twee teams (we noemen ze nu even team A en B). Je kunt individueel spelen (tête-à-tête), in duo (doubletten) of met z’n drieën (tripletten). Als je één op één speelt of in een duo, krijgt elke speler drie boules. In een tripletten krijgt elke speler er twee.

Er wordt door de teams getost op te bepalen wie het but mag uitwerpen. De speler die de toss wint mag op het terrein een plek kiezen en daar de werpcirkel neerleggen, en het but uitwerpen.

Het spel is begonnen!

De cirkel om de voeten moet tussen de 35 en 50 cm zijn. Deze cirkel heet de werpcirkel. Bij wedstrijden maakt men vaak gebruik van voorgevormde werpcirkels. Deze cirkels moeten een diameter van 50 cm hebben.

De werpcirkel mag niet zomaar overal op het terrein worden getekend, zo moet deze minimaal 1 meter van de zijkant van het afgebakend terrein zijn.

 

Tijdens het werpen van de boules mag men de werpcirkel niet verlaten. De voeten moeten zich geheel in de cirkel bevinden.

 

Het team dat de toss heeft gewonnen en de werpcirkel heeft getekend mag nu het but uitwerpen.

Uitwerpen van het but

Het uitgooien van het but is ook aan strikte regels gebonden. Zo moet tussen de afstand tussen de werpcirkel en het but tussen de 6 en 10 meter liggen. Het but mag niet meer dan halve meter van de uitlijn van het terrein af liggen.

Tijdens het spel kan de plaats van het but verplaatsen, afhankelijk van de omstandigheden wordt het but terug op de originele plek geplaatst, blijft het liggen, of wordt het ongeldig verklaard

Werpen van de boules

Doel van het spel is dat je de boule zo dicht mogelijk bij het but gooit. De boule moet onderhands worden gegooid of gerold. Je mag boules niet opnieuw gooien. Terwijl de speler die aan de beurt is zich op zijn worp concentreert, moeten de overige aanwezigen stil zijn.

Als het team dat het but heeft geworpen, haar eerste boule zo dicht mogelijk bij het but heeft gegooid, is de tegenstander aan de beurt. Als het de tegenstander lukt om de boule dichterbij het but te gooien, zijn ze aan leiding.

Het eerste team is vervolgens aan de beurt en probeert de boule beter te werpen dan de tegenstander deed. Ze moeten door blijven gaan met het gooien van de boule totdat dit is gelukt of totdat de boules op zijn.

Als een team geen boules meer heeft gaat de tegenstander de nog overgebleven boules gooien om meer punten te verdienen.

Wanneer beide teams geen boules meer hebben om te werpen, is de eerste ronde afgelopen en worden de punten geteld. Voor elke boule die men dichter bij het but heeft liggen dan de best geworpen boule van de tegenstander, krijgt men één punt. Dit betekent dat elke werpronde maar één team kans maakt op punten

Vervolgens wordt een nieuwe werpronde gespeeld. Het team dat de vorige werpronde gewonnen had mag beginnen.

Puntentelling

Kijk welke boule het dichtstbij de cochonnet ligt. Het team met de boule die het dichtst bij het doel ligt, krijgt 1 punt en daarnaast nog een punt voor elke boule die dichter bij de cochonnet is dan de tegenstander. Het team dat heeft gewonnen, mag in de volgende ronde (la mène) de cirkel neerleggen en de cochonnet uitwerpen. De wedstrijd (la partie) eindigt als een team 13 punten heeft.

Overige regels

Er zijn nog veel meer regels terug te vinden in de internationaal erkende regels voor jeu de boule. Geïnteresseerden kunnen ze vinden op de webpagina van NJBB(de website van de Nederlandse Jeu de Boules Bond). Daar is een letterlijke vertaling te vinden van de internationaal opgestelde regels.

Boules kopen

Als je van plan bent om een petanqueballen te kopen, dan raadt Alles over Petanque je aan om de set te kopen die bij JDC Sport wordt aangeboden.

Deze petanque set is de meest redelijk geprijsde set die voldoet aan de FIFA-normen wat betreft afmetingen en gewicht. Als je wilt leren petanquen, of het gewoon eens wilt proberen, is dit de set om te kopen. We raden je aan om je petanque set rechtstreeks bij JDC Sport te bestellen, hier krijg je ook de nodige informatie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Volg ons ok op social media