Het materiaal

Als je goed petanque wilt spelen, dan moet je goed nadenken over welke boules je aanschaft. Er zijn veel verschillende soorten goedgekeurde petanque ballen, het gewicht en de diameter van de boules speelt een belangrijke rol. We gaan je alles vertellen, en hoe je de beste keuzes van je boules kunt maken.

Wilt u deze sport beoefenen en uw eerste bouleballen kopen om te beginnen met petanque?

In dit artikel geven we u enkele tips en trucs die u zullen helpen het juiste gereedschap te kopen en u op weg te helpen op het veld …

De beginnersbal past zich aan je niveau aan

De bal die je kiest, zal je gereedschap zijn: hij zal evolueren en vorm krijgen terwijl je speelt! Slijtage, asymmetrie, gladstrijken van de groeven … wees er dus van bewust dat de keuze van uw petanqueballen weinig invloed heeft op uw huidige niveau en zich daaraan kan aanpassen.

Het verdient echter de voorkeur om de bal te kiezen die bij u past tussen de vele verwijzingen die nu op de markt zijn en die het dichtst bij uw manier van spelen ligt.

Wedstrijdboules

Het toegestane gewicht van echte wedstrijdboules varieert van 650 tot 800 gram. De diameter mag minimaal 705 en maximaal 800 mm zijn. Een wedstrijdboule herken je aan een nummer. Elke wedstrijdboule die de fabriek verlaat heeft een serienummer. Zonder dat nummer is het een Boule Loisir, een vrijetijdsboule. Met een Boule Loisir mag je op officiële toernooien en competities niet spelen! En op de wedstrijdboule mag het serienummer niet onleesbaar zijn anders kan een scheidsrechter die boule afkeuren.

Er bestaan gladde boules, die worden meestal door “tireurs” gebruikt, en boules met verschillende soorten ring-versiering. Die worden door de “plaatsers” gebruikt. Een plaatser speelt vaak met een kleinere boule dan een tireur. Een kleinere boule is toch iets moeilijker te raken. Omgekeerd kun je met een iets grotere ‘zachte’ boule makkelijker een geplaatste boule wegschieten. Boules zijn meestal metaalkleurig, maar tegenwoordig zijn er ook boules in de handel met gekleurde ringen. Dat is om de partijen uit elkaar te houden, voor toeschouwers en spelers reuze handig.

Het but is meestal van buxushout. De toegestane doorsnee van een but is minimaal 35 en maximaal 37 mm. Het mag verschillende kleuren hebben.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 2.8 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Volg ons ok op social media