Spelregels van Petanque

Wat je als beginnende speler in elk geval moet weten

Jeu de Boules is een verzamelnaam voor balspelen.

Onze spelsoort heet PETANQUE.

Onderstaand de internationale spelregels in beknopte vorm.

Petanque wordt gespeeld, 2 tegen 2 met elk drie boules; 3 tegen 3 met elk 2 boules; maar ook 1 tegen 1 met elk 3 boules. 1 tegen 1 noemen we tête à tête, 2 tegen 2 doubletten en 3 tegen 3 tripletten.

Het but (doelballetje) is van hout en mag reglementair een diameter hebben van 25 tot 35 mm De boules moeten beantwoorden aan een diameter die varieert van 7.05 tot 8 cm, en het gewicht mag minimaal 650 en maximaal 800 gram zijn.

Er wordt tussen de teams geloot (met een muntstuk) wie mag beginnen.

De winnaar trekt op één meter van welk obstakel ook een cirkel met een diameter tussen de 35 en 50 centimeter, wanneer het terrein 4 meter breed is.

In incidentele gevallen worden de volgende gebruiken gehanteerd: Is het terrein 3 meter breed dan is de afstand 75 cm en bij 2 meter wordt dat 50 cm. (Let wel, officieel is artikel 6 van de internationale spelregels van toepassing)

De speler die het but werpt zal deze tussen de 6 en 10 meter moeten deponeren. Even als de cirkel moet ook het but de voorgeschreven afstand hebben van een obstakel als in de vorige alinea genoemd. (Let wel, officieel is artikel 7 van de internationale spelregels van toepassing

Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet er op gelet worden dat de voeten in de cirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt. Lukt het vervolgens de tegenstander hun boule beter te plaatsen, dan hebben zij de leiding.

Nu mag het eerste team weer proberen de situatie naar haar voordeel om te buigen en gaat daar mee door tot het al of niet gelukt is.

Heeft een team geen boules meer dan kunnen haar tegenstanders met de nog resterende boules proberen meer punten te scoren. Hebben beide teams geen boules meer dan worden de punten geteld. Dat zijn er zoveel, als een team boules dichter bij het but heeft liggen dan de beste boule van zijn tegenstander.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Volg ons ok op social media