• do. mei 13th, 2021

Alles over Petanque.nl

allesoverpetanque.nl

COVID-19

Delen op je netwerk ......

COVID-19 UPDATE

13 april

Nederland in lockdown


De avondklok duurt tot
20 APRIL
Geen versoepelingen, maar wel 3 weken verlenging. Eerder vertelde Mark Rutte dat de avondklok als éérste zou verdwijnen als er versoepelingen zouden komen. Ook vertelde Rutte bij een eerdere persconferentie dat de avondklok na 21:00 uur geen zin heeft dat het effect hiervan minimaal is.
En nu schuift hij de klok op naar 22:00 uur.
Dat komt niet erg geloofwaardig over!
Voor de rest blijft alles hetzelfde.
Wat betekent dit voor de petanquesport
De huidige maatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 20 april. Op dinsdag 13 april volgt een nieuwe persconferentie om de besluiten voor de periode ná 20 april te bespreken.
Goed nieuws betreft de versoepeling over het sporten in de buitenlucht voor volwassenen ouder dan 27 jaar. In plaats van twee volwassenen, wordt de groepsgrootte verruimd naar vier personen. Dit betekent dat er voor alle petanqueliefhebbers vanaf 16 maart weer in doublettenvorm gespeeld kan worden.
Daarnaast blijven onderstaande maatregelen tot en met 20 april van kracht:
 • Binnenruimtes (boulodromes), sportkantines, kleedkamers en douches zijn gesloten tot en met dinsdag 20 april;
 • In de buitenlucht mag gesport worden, met een maximale groepsgrootte van 4 personen in de leeftijdscategorie boven de 27 jaar. Echter is dit alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. Tot de 27 jaar gelden deze beperkingen niet;
 • Het aantal spelers per baan ouder dan 27 betreft maximaal 4 personen, waarbij spelers te altijd 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden;
 • Het organiseren van competities, toernooien, husselavonden, uitwisselingen of andersoortige activiteiten binnen de vereniging is niet toegestaan;
 • Het is voor spelers boven de 27 jaar alleen mogelijk om in tête-à-tête en doubletten tegen dezelfde tegenstander te spelen om wisselingen te voorkomen;
 • Publiek is niet toegestaan;
 • Alleen als kinderen en jongvolwassenen tot en met 27 jaar samen spelen, geldt de groepsgrootte van 4 personen niet.

De versoepelingen op rij:
 • Vanaf 1 maart gaan de middelbare scholen en mbo’s weer deels open. Leerlingen gaan minstens één dag per week naar school, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden
 • Kappers en meer contactberoepen, onduidelijk is nog welke, mogen weer starten op 3 maart.
 • De avondklok wordt tot 15 maart verlengd.
 • Buiten sporten in groepen wordt voor jongeren en jongvolwassenen toegestaan, nu geldt dat alleen tot 17 jaar.
 • Winkels mogen vanaf 3 maart op afspraak open. De afspraak moet dan minstens 4 uur van tevoren worden gemaakt. Per etage mogen dan 2 klanten aanwezig zijn.
AVONDKLOK
 • Vanaf komend weekend van 21:00 tot 04:30
 • Geld ten minste tot 9 maart
 • Uitzonderingen voor vitale beroepen, uitlaten huisdier en noodzakelijke reizen;
 • Boete van 95 euro bij overtreding
Wat betekent dit voor de petanquesport.
De NJBB heeft kennisgenomen van de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte waarin hij openende met: ”Komende zaterdag, 27 februari is het op de kop af een jaar gelden dat de eerste Nederlandse Coronapatiënt bekend werd. Achteraf weten we dat het eerste geval een begin was van een bizarre periode de nog altijd niet teneinde is. En nu één jaar later zijn we op weg naar betere tijden. We zijn op weg naar een stapsgewijze opening van de samenleving, onderwijs, horeca, sport en cultuur. Dat perspectief is er.”

De meeste maatregelen die tijdens de vorige persconferentie werden besproken, blijven van kracht, zoals onder meer de avondklok. De maatregelen zijn verlengd tot 15 maart. Op maandag 8 maart volgt een nieuwe persconferentie om de besluiten voor de periode ná 15 maart te bespreken.
Nieuw na de persconferentie van 23 februari is dat jongeren tot 27 jaar weer buiten in groepsverband mogen sporten. Dat mag niet in competitieverband, maar uitsluitend binnen het eigen team binnen de eigen vereniging. Volgens het kabinet is het voor die groep van groot belang weer te mogen sporten.

Daarnaast blijven onderstaande maatregelen tot maandag 15 maart van kracht:
 • Binnenruimtes (boulodromes), sportkantines, kleedkamers en douches zijn gesloten tot maandag 15 maart;
 • n de buitenlucht mag gesport worden, met een maximale groepsgrootte van 2 personen in de leeftijdscategorie boven de 27 jaar. Echter is dit alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. Tot de 27 jaar gelden deze restricties niet;
 • Het aantal spelers per baan ouder dan 27 betreft maximaal 2 personen, waarbij spelers te allen tijde 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden;
 • Het organiseren van competities, toernooien, husselavonden, uitwisselingen of andersoortige activiteiten binnen de vereniging is niet toegestaan;
 • Het is voor spelers boven de 27 jaar alleen mogelijk om in tête-à-tête tegen dezelfde tegenstander te spelen om wisselingen te voorkomen;
 • Publiek is niet toegestaan;

Alleen als kinderen en jongvolwassenen tot en met 27 jaar samen spelen, geldt de groepsgrootte van 2 personen niet.
Update 8 december
Vanaf vandaag 1 december 2020 is iedereen die ouder is dan twaalf jaar verplicht om een mondkapje te dragen, onder meer in publieke binnenruimten.

Verplicht

Waar moet ik een mondkapje dragen
Onder ‘publieke binnenruimten’ vallen onder andere winkels, benzinestations, musea, restaurants en cafés, theaters en concertzalen en openbare delen van overheidsgebouwen, maar ook stations en luchthavens. Als je bij het betreden van dergelijke binnenruimten geen mondkapje draagt, mag je niet naar binnen. Waar mensen een vaste zitplaats hebben is een mondkapje niet verplicht, maar zodra je opstaat moet er een mondkapje opgedaan worden.
Uitzonderingen
Uitzonderingen bestaan. Zo mogen mensen die wegens hun werk anders acht uur lang een mondkapje zouden dragen ook kiezen voor een spatscherm, mits deze het hele gezicht bedekt. Ook mensen die wegens een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, zijn de uitzondering op de regel. Ze moeten dan wel bewijzen dat ze zijn vrijgesteld door een medische verklaring, een brief van de specialist of een medicijnenoverzicht laten zien aan controlerende boa’s.
Als u twijfelt over de verplichting, leest het in de Staatscourant
Bandana of sjaal= Boete
Maar wat valt onder een mondkapje? Spatschermen vallen onder de uitzonderingen, maar “op plekken waar een mondkapje verplicht is mag u alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm”, volgens de Rijksoverheid. Ook een bandana of een sjaal voor het gezicht voldoet niet, mensen die dat als alternatief dragen lopen ook het risico op een boete. En zorg te allen tijde dat het mondkapje altijd de mond én neus bedekt, want zo niet: boete.
In ieder geval tot half januari gelden de coronamaatregelen zoals we die de afgelopen tijd kenden. Máár dan moeten de mensen zich wel aan die regels houden, want ‘als de besmettingscijfers blijven stijgen sluit ik zelfs strengere maatregelen vóór kerst niet uit’, volgens de minister-president. Hieronder geven we nog eens een overzicht van de maatregelen die gelden in de huidige, gedeeltelijke vrijwillige lockdown.

Dit zijn de huidige coronamaatregelen

Buurthuizen, zwembaden, bioscopen, poppodia en theaters mogen open. In iedere zaal mogen 30 personen aanwezig zijn. Daarnaast mogen ook pretparken en dierentuinen weer open. De maximaal 30 mensen-regel gaat, net als twee weken geleden, niet gelden voor pret- en dierenparken. Verder gaan de casino’s weer open en ook sekswerkers mogen weer aan de slag.
Groepsgrootte
De maximale groepsgrootte wordt iets versoepeld. Op dit moment mogen er buiten nog maar twee personen samenkomen, dat gaat naar vier. Huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar zijn daarop een uitzondering. Thuis mogen mensen weer 3 mensen ontvangen. Dat mag met maximaal een groep mensen per dag.
Tijdelijke wet
Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder meer de mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes, zoals in theaters, restaurants, winkels en musea. Op een later moment wordt daar meer over duidelijk.
Testen
Mensen die contact hebben gehad met een coronapatiënt maar geen klachten hebben, kunnen zich vanaf 1 december ook laten testen. Ook mensen die van de CoronaMelder-App een waarschuwing krijgen, kunnen zich testen bij de GGD. Zodra de test negatief is, hoeven zij niet in quarantaine. Tot 1 december moesten mensen klachten hebben voordat ze zich konden laten testen op het virus.
Sport
Het is na woensdag weer mogelijk om te sporten in groepslessen, maar wel beperkt. Volwassenen mogen individueel sporten op 1,5 meter afstand. Sporten in teamverband mag, maar niet met meer dan vier personen. Kinderen tot 18 jaar mogen wel sporten in teamverband, of onderling met teams van de eigen club.
Wel zijn sportkantines, douches en kleedkamers gesloten. Ook zijn wedstrijden niet toegestaan. Een uitzondering daarin zijn topsporters.
Feestdagen
Begin december wordt besloten of de maatregelen kunnen worden aangepast. Feestdagen, zoals Sinterklaas, kunnen worden gevierd, op voorwaarde dat mensen afstand houden en maximaal drie personen thuis ontvangen. “Met wat creativiteit kunnen we wellicht oplossingen vinden om Pakjesavond te vieren, bijvoorbeeld in kleine groepjes of via een digitale verbinding”, vertelt premier Rutte. Welke maatregelen er rondom de kerstdagen gelden, is nog niet besloten. “Maar hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassingen van de maatregelen.”
Reizen
Verder blijft de oproep om zo min mogelijk te reizen. Daarnaast moeten mensen het aantal uitstapjes beperken en drukte vermijden.
Ook worden Nederlanders opgeroepen om geen reizen te boeken tot half januari, tenzij het noodzakelijk is. Reizen naar de Caribische delen van het land kan nog wel.
Wat betekent dat voor de petanquesport!
De NJBB heeft kennisgenomen van de persconferentie die minister-president Mark Rutte op dinsdagavond 17 november heeft gehouden, samen met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.
“De cijfers die elke dag tot ons komen, zijn nog steeds te hoog. Maar de trend is dalend en dat is positief.” Zo opende Mark Rutte dinsdagavond de persconferentie. Er is geen aanleiding om op dit moment extra maatregelen te nemen. Vanaf woensdagnacht worden zelfs enkele versoepelingen doorgevoerd.
Sporten is nog steeds beperkt mogelijk. De regels die na de persconferentie van 13 oktober golden, zijn vanaf woensdagavond weer van toepassing. Dit betekent:
 • Sporten (vrij spelen en trainen) voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden;
 • Het aantal spelers per baan betreft maximaal 4 personen, waarbij spelers te allen tijde 1,5 afstand van elkaar dienen te houden;
 • Er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige binnenruimte (boulodrômes);
 • Buiten geldt het maximum van 30 personen niet, maar een maximum van 4 personen per baan waarbij de afstand tussen de spelers, op, tussen, en/of naast de baan op 1,5 meter gewaarborgd wordt. Te allen tijden geldt dat de 1,5 meter tussen medespelers, tegenstanders en andere personen op de baan gehandhaafd wordt;
 • Het organiseren van competities, toernooien, husselavonden, uitwisselingen of andersoortige activiteiten binnen de vereniging zijn niet toegestaan;
 • Het is in dat geval bij petanque alleen mogelijk om in tête-à-tête of doublettenvorm in dezelfde samenstelling en tegen dezelfde tegenstanders te spelen om wisselingen zoveel mogelijk te voorkomen;
 • Publiek niet toegestaan;
 • Sportkantines maar ook kleedkamers en douches zijn gesloten;
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Echter is het voor deze groep verboden om competities te spelen;
 • Alleen als kinderen tot en met 17 jaar samen spelen zonder senioren (18 jaar en ouder), geldt de groepsgrootte van 4 personen en het maximaal aantal personen van 30 niet. In alle andere gevallen (bijvoorbeeld combinatie jeugd en senioren) gelden de regels voor groepsgrootte en maximum aantal binnen boulodrômes wel.
De belangrijkste wijziging betreft de aanpassing van de groepsgrootte van 2 naar 4 personen, waardoor het mogelijk is om weer in doublettenvorm vrij te spelen. Begin december (omstreeks 8 december) wordt een nieuwe persconferentie verwacht. Indien het aantal besmettingen blijft dalen, worden mogelijk nieuwe versoepelende maatregelen aangekondigd.
Minister-president Mark Rutte benadrukte tot slot dat gezond leven en een half uurtje per dag bewegen, bijdragen aan een betere weerstand tegen het virus. We zien steeds meer initiatieven ontstaan van lokale buurtverenigingen waarbij petanque wordt ingezet om mensen buiten te laten bewegen. Deze ontwikkeling biedt kansen voor onze sport en voor onze verenigingen. Wees creatief en bedenk hoe je als vereniging hier een rol in kunt vervullen. Deel vooral ook succesvolle initiatieven met het bondsbureau, zodat wij deze initiateven onder de aandacht kunnen brengen van collega verenigingen.