De Confédération Européenne de Pétanque (CEP)

De Confédération Européenne de Pétanque (CEP) is de continentale confederatie voor de petanquesport in Europa, met haar hoofdkantoor op de FLBP National boulodrome in Luxemburg. De CEP organiseert verschillende toernooien, World Cups en Europese kampioenschappen door heel Europa, waaronder het EK in 2022 in ‘s-Hertogenbosch.

De CEP, die wordt bestuurd door een team van 11 directeuren, elk van een andere Europese federatie. Het telt momenteel 40 federaties die samen 8627 clubs en bijna 400.000 individuele leden vertegenwoordigen, waarmee Europa de grootste van de 5 continentale petanque-confederaties is. De CEP richt zich op het ondersteunen van haar leden, het beheren van Europese petanque-gerelateerde projecten en het organiseren van verschillende jaarlijkse evenementen, waaronder hun Europese kampioenschappen triples, doubles, singles en precisieschieten voor mannen en vrouwen van alle leeftijden.

 

Kampioenschappen

Het oorspronkelijke ontwerp van de CEP was om in het jaar tussen hun wereldkampioenschappen een Europees drievoudig kampioenschap voor junioren en vrouwen te organiseren. In 1998 werd een juniorenkampioenschap gehouden in Dijon, Frankrijk, dat in 2000 werd gevolgd door het eerste officiële Europese kampioenschap voor junioren in Luik, België. Het jaar daarop werd in Straatsburg het 1e European Triples Championship for Women gehouden.

Espoirs Kampioenschap

Tijdens het European Congress (Denemarken) in 2005 heeft de CEP het Espoirs Championship geïntroduceerd, specifiek voor volwassenen onder de 23 jaar. Een tijdje was er geen Europees Herenkampioenschap, maar in reactie op de FIPJP die een limiet van 48 teams introduceerde voor het Wereldkampioenschap Heren, besloot de CEP om in 2009 (Nice, Frankrijk) het 1e Heren Triples Kampioenschap te organiseren als kwalificatiemethode om vind de 24 landen die Europa zouden vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen.

Veteranen Kampioenschap

In 2012 organiseerden de directeuren het eerste European Veterans Triples (55+) Championship in Hvidovre, Denemarken, het enige internationale kampioenschap voor veteranen, dat de meerderheid van het aantal leden in elke federatie uitmaakt. Als aanvulling op hun Singles Championship heeft de CEP de Doubles Championships – Men toegevoegd. Women and Mixed, dat van 13 t/m 17 juli 2022 zijn debuut maakt in s-Hertogenbosch.

 

CONFÉDÉRATION EUROPÉENNE DE PÉTANQUE

NAAR WEBSITE
Volg ons ok op social media