Het juiste materiaal kiezen doe je zo!

De Petanque bal past zich net zo goed aan u aan als aan uw spel. Of u nu een verstokte kampeerder, een professional of een amateurspeler bent, als u Petanque gaat spelen, heeft u het onmisbare gereedschap voor elke petanquespeler nodig. Om zo efficiënt mogelijk te zijn, is de keuze van de bal, of liever gezegd de petanquebal, onmisbaar!

De keuze van een geschikte bal hangt af van 4 noodzakelijke punten:

JDC Sport is de officiële verdeler in Nederland van het bekendste petanquemerk Obut

AGENDA JDC Sport

Klik op de button voor een overzicht van wedstrijden en/of toernooien waar JDC Sport/Obut in de loop van 2023 met een stand aanwezig is.

De maat

Er bestaan verschillende theorieën over hoe je nu precies een boule moet uitkiezen. Deze theorieën kunnen allemaal een andere uitkomsten hebben. Een veel voorkomende manier die vaak genoemd wordt, is het opmeten van de vingertop van de middelvinger tot de onderkant van de hand. Echter geeft dit net als de andere theorieën, alleen een indicatie en dus niet de perfecte manier. Elke handpalm is anders, dus is een vaste manier van meten moeilijk vast te stellen. Maar er is een manier die dicht bij de perfecte manier om de juiste boule te vinden komt. Als je een bal in je hand hebt moet je deze vasthouden op dezelfde manier als geworpen wordt. Dus alle vingers tegen elkaar aan de duim op het midden van de zijkant van de bal. Pas als dit kan heb je de goede maat te pakken. Als de bal te veel verdwijnt in de hand dan heb je een te kleine bal. Kunnen de vingers niet tegen elkaar aan zonder dat de bal valt dan is de bal te groot. 

De diameter hangt af van de vorm van de hand van de speler en de lengte van zijn vingers.

De meest gebruikelijke diameters zijn:

 • Voor mannen: 74 – 75 mm.
 • Voor vrouwen: 72 – 73 mm.

Afhankelijk van uw type spel, kiest u voor een bepaalde diameter:

 • Een kleinere diameter voor pointeurs (bovendien moeilijker te raken door tireurs)
 • Een grotere diameter voor tireurs (bovendien gemakkelijker om daarmee boules van de tegenpartij te raken)

Het nadeel van een te grote boule is dat je als speler gaat compenseren om hem vast te kunnen houden. De duim gaat onder de bal door en hierdoor maakt de bal een afwijkende beweging. Het nadeel bij een te kleine boule is dat er te veel handoppervlakte aan de bal zit. Dit zorg ervoor dat de bal niet de perfecte beweging kan maken en dus niet doet wat je als speler wilt.

Striage

De volgende keuze die gemaakt moet worden, is of de boule striage moet bevatten. Dit zijn lijntjes die in de boule zitten. Hoe meer lijntjes des te meer grip. Een pointeur (plaatser) is erbij gebaat de boule zo lang mogelijk in de hand te houden om de bal vervolgens goed te kunnen plaatsen. Hiervoor is meer grip nodig. Terwijl een tireur (schieten) geen striage wenst, dit om de boule vloeiender zijn hand te laten verlaten.

Ook de groeven in de boule dienen met het merkteken, om de boules tijdens de partij te kunnen onderscheiden van andere boules. Pointeurs spelen het liefst met boules met groeven, want die bieden een betere ‘grip’ op moeilijke terreinen. Tireurs spelen het liefst met gladde boules omdat die niet in de hand blijven ‘haken’

Het gewicht

Het gewicht dat je pakt, is ook afhankelijk van het type speler dat je bent.

De meest gebruikelijke gewichten zijn:

 • Voor mannen: 700 – 720 gram.
 • Voor vrouwen: 680 – 710 gram.

Pointeurs spelen het liefst met boules met een gewicht tussen de 710 en 730 gram omdat een zware boule eerder ‘stopt’.

Tireurs daarentegen spelen liever met boules met een gewicht tussen de 680 en 700 gram, want met een lichtere boule is minder kracht nodig en is bovendien de zwaaibeweging nauwkeuriger.

De staalsoort

Er bestaan twee verschillen soorten staal: roestvrij staal en koolstofhoudend staal.

Roestvrijstaal:

Topkwaliteit

 • Lange levensduur
 • Voor een fluweelzachte grip van roestvrijstaal
 • Heeft weinig onderhoud nodig

Koolstofhoudend staal:

 • Voor een ruwere en stevigere grip
 • Heeft een chromen of zwarte toplaag, die in de loop van de tijd wegslijt door het schuren langs de grond
 • Moet van tijd tot tijd met olie behandeld worden om roestvorming tegen te gaan

Hardheid

Een zachte boule zal minder ver opstuiten op een harde ondergrond en ook minder ver terugstuiten bij het schieten van een andere boule (wat een groot voordeel is in het spel!). Maar zo’n boule ‘tekent’ wel sneller (vertoont eerder gebruikssporen) door het contact met de grond en andere boules. Daarentegen is een harde boule meer geschikt voor zachte terreinen en heeft die daarnaast een langere levensduur.

Boules met de hardheid + zijn ideaal voor aanvallend ingestelde spelers. Goede spelers, en vooral tireurs, spelen het liefst met de zachtst mogelijke boules.

Voor meer recreatief ingestelde spelers is een halfzachte boule het meest geschikt. Het zijn allround boules en geschikt voor alle terreinsoorten, zowel bij het schieten als bij het plaatsen.

Ontwikkeling

Uiteraard is het materiaal dat je kiest ook afhankelijk van het doel waarom je petanque speelt. Als je petanque speelt om echt het maximale uit jezelf te halen en de top van je kunnen te bereiken dan is het aannemelijk en ook verstandig om te investeren in echt goed materiaal en ook daar de tijd voor te nemen. Als het vooral gaat om ‘leuk petanque spelen’ dan is het materiaal iets minder van belang en zeker hardheid en striage is dan minder in beeld. Wel blijven eigenlijk altijd echt gewicht en de maat belangrijk omdat als dit goed is je spelplezier echt wordt verhoogd.

Misschien nog wel de meest belangrijke tip: oefenen, oefenen, oefenen. Als je namelijk niet eerst heel veel verschillende boules probeert, is het ook lastig uiteindelijk de goede boule te vinden. Probeer er dus eerst zoveel mogelijk uit (op je vereniging) en ga dan kijken wat je voorkeur heeft als speler.

 

Meest gebruikte boules

De boules van Obut zijn de meest gebruikte boules onder wedstrijd- en recreatiespelers.

Door de keuze uit Obut boules in een scala aan striages, gewichten, diameters, hardheden van halfzacht tot zeer zacht – en graveringen, kan elke petanque(wedstrijd)speler het optimale uit zijn boules en spel halen. Iedere petanqueset bestaat uit drie boules. Wedstrijdboules zijn voorzien van een unieke code. Bovendien wordt het gewicht van de boule vermeld.

Obut wedstrijdboules vervaardigd volgens een uniek en revolutionair procedé: in het spel gedragen de wedstrijdboules zich als zeer zachte boules, maar wat betreft slijtage hebben ze de eigenschappen van traditionele halfzachte boules. Deze boules zijn uitermate aanbevolen voor tireren (schieten). Obut+ boules zijn als MATCH+ en RCC verkrijgbaar in diverse maten en gewichten. 

Onderstaande staatjes kunnen helpen bij het kiezen van je boules:

Om voor u de juiste diameter van de boules te bepalen, wordt door de Franse Jeu-de-Boules-Bond de volgende meetmethode geadviseerd:

Bepaal de juiste diameter
 • 16 cm : 71 mm
 • 17 cm : 72 mm
 • 18 cm : 73 mm
 • 19 cm : 74 mm
 • 20 cm : 75 mm
 • 21 cm : 76 mm
 • 22 cm : 77 mm
 • 23 cm : 78 mm
 • 24 cm : 79 mm
 • 25 cm : 80 mm

Het gewicht en gravering zijn afhankelijk van je speelstijl;

 • Als je graag plaatst kies je boules voor de Pointeur. (plaatser)
 • — Bal om te plaatsen (over de grond):

  — Zwaar: minder last van obstakels (720 gram)

  — Gegroefd: beter grip op grond (groeven)

  — Klein: moeilijk te raken

  — Hard: slijten minder 125 kg/mm2)

 • Schiet je graag, dan kies je boules voor de Tireur. (schutter)
 • Bal om te schieten (door de lucht):
 • licht: makkelijk te gooien (≤700 gram)
 • glad: minder luchtweerstand en wervelingen (0 groeven)
 • groot: meer kans om te raken
 • zacht: beter schokabsorberend, blijft liggen (110 kg/mm2)
 • Iemand die plaatst en schiet kiest boules voor de Milieu.

Het but (ook wel cochonnet genoemd) is van hout en heeft een diameter tussen de 25 en 35 mm. Deze mag eventueel geverfd zijn (beter zichtbaar).

Laat gratis uw boules registreren

BOULE REGISTRATIE

Voor de juiste boules klik op de button.

GOEDGEKEURDE BOULES

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Volg ons ok op social media