BOULES

KEUZE VAN DE JUISTE BOULES

Petanque kun je uiteraard niet spelen zonder goede boules, daarom vertellen we je op deze pagina graag alles over hoe je de juiste boules kiest, voor jouw speelstijl. Als je een goed pétanque wilt spelen, dan moet je goed nadenken over welke boules je aanschaft. Er zijn veel verschillende soorten goedgekeurde petanque ballen, we vertellen je er hier meer over.

Het kiezen van de juiste boules

Het kiezen van de juiste boules hangt met een aantal zaken samen:

  • De grootte van je hand
  • De rol die je wilt vervullen in het team
  • ‘Het gevoel’

Het is belangrijk dat je boules kiest die goed in je hand passen: ongeveer half erin en half erbuiten, zoals getoond op het plaatje hieronder.

Om dit te testen pak je de boule vast met twee handen. Omsluit vervolgens de boule. Deze dient nu volledig omsloten te worden door beide handen, duim tegen de wijsvinger. Deze test biedt overigens géén enkele garantie dat je ook daadwerkelijk de voor jou meest geschikte boules aanschaft. Het is slechts een richtlijn die het wat makkelijker maakt om zogezegd ‘door de bomen het bos te vinden’.

Beginners moeten zeker geen extreme maten nemen: de maten van een tussenpersoon (milieu) zijn dan het meest geschikt:

710 of 720 gram, 1 of 2 groeven, 73 of 74 mm, 125 kg/mm2.

Een plaatser (pointeur) kiest een bal waarmee hij goed kan plaatsen (over de grond). De daarvoor geschikte boules zijn wat zwaarder (> 720 gram) en zijn gegroefd waardoor ze een betere grip hebben op het terrein. De boules van een plaatser zijn meestal ook kleiner (rond 72 millimeter) waardoor ze door een schutter (tireur) moeilijker te raken zijn. Ook zijn de boules harder (125 kg/mm2) daar ze minder demping nodig hebben (er wordt tenslotte vrijwel nooit mee geschoten). Bijkomend voordeel is dat ze minder snel slijten.

Een schutter (tireur) kiest een bal waarmee hij goed kan schieten (door de lucht). De daarvoor geschikte bal is makkelijk te gooien en meestal ook lichter (< 720 gram). De boules van een schutter zijn vaak glad, zonder groeven, waardoor ze minder last ondervinden van (lucht-)weerstand en wervelingen. De boules van een schutter zijn meestal groter (rond 76 millimeter) waardoor de kans groter is te raken. Ook zijn de boules van een schutter zachter (110 kg/mm2) waardoor ze beter schokken absorberen en daardoor beter blijven liggen.

Voor wie het niet gelooft: boules slijten flink bij het spelen vooral bij intensief gebruik! Het verdwijnen van de inscripties geeft al aan, dat het gewicht van de boule niet meer beantwoordt aan wat er op staat (stond), afgezien nog van zijn balans en wat het merk betreft: deze dient het voor te komen op de lijst van goedgekeurde merken van de N.J.B.B.

We gaan nu de hand meten, dit doe je door de hand waarmee je gooit helemaal open te doen en de afstand te meten tussen de duim en de pink. Bekijk de afstand in de tabel hieronder, de gemeten afstand van je hand in centimeters is waar je naar kijkt.

 

 

 

16 cm 17 cm 18 cm 19 cm 20 cm 21 cm 22 cm 23 cm 24 cm 25 cm
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

 

Voorbeeld van maten:
Te groot Te klein Goed

 

 

 

Let op: Zorg dat je de grootte van je hand goed meet. Het kan veel uitmaken hoe je de afstand meet en of dit goed gedaan is, voor het spelcomfort dat je later zult beleven. Dus meet goed! Denk er ook aan dat dit een algemeen advies is, het kan voor iedereen wat verschil maken hoe het exact uitvalt.

 

Materiaal van de bal

Welke metal te kiezen?

Roestvrij: Hard, zacht of 1/2 om de neiging, het is ongetwijfeld het metaal dat minder onderhoud vergt. Roesten niet, uitstekende gedrag in de hand

Staal: Hard, zacht of 1/2 aan te scherpen. Om de overlast van de punten van roestvorming te voorkomen, kunt u ze ontaarden in een doek zeer licht geolied. Zeer goed gedrag in de hand, aanbevolen voor vochtige huid

Brons: Speciale legering, het is een zeer mals, “hot” metaal met de hand houden. Aanbevolen op zeer harde grond (bitumineus mengsel / gore geramd).

Belangrijk: Ballen variëren in hardheid van zeer zacht tot hard. Hardere ballen zijn duurzamer. Zachtere balen bewegen minder bij een klap, maar krassen makkelijker. Harde ballen zijn het beste als u een recreatieve speler bent, op een ruwer oppervlak speelt of liever rolt.

Hardheid van de bal

De harde ballen worden vooral gebruikt door de pointers. Ze hebben een grote levensduur en akkoord gaat met alle soorten grond.
De schutters de voorkeur de inschrijving ballen omdat ze minder rebound op het moment van de botsing, wat vooral merkbaar op een harde ondergrond en de “velden”.

Waarom de boules te personaliseren?

Om zijn naam op zijn ballen graveren kan op het eerste gezicht nutteloos zijn. Maar bij sommigen kan de personalisatie vaak zeer nuttig zijn, om de ballen sneller te kunnen vinden wanneer meerdere spelers met dezelfde striage  (groeven) zijn.

Wijzer
U moet bij voorkeur gebruik “hol” ballen, zo effectief in toneelstukken bedekt. Op meer onregelmatige externe terrein. U kunt ook “werken” je ballen met wens. Kies een bal niet groter dan met een diameter van (90 tot 95) en gewicht zogenaamde “zware”: gemiddeld 30 tot 40 gram met de bovenkant van de minimale vervaardigd door diameter. .

Tireur
Het is noodzakelijk wanneer u als schutter (tireur) een niet te zware bal kiest. De bal moet licht en makkelijk te gooien zijn, +/- 700 gram. Een gladde bal zonder strirage (groeven) deze heeft minder luchtweerstand. Als tireur zijnde kun je een wat grotere boules nemen, de kans is dan groter dat je raak schiet. Een zachte bal is beter door schokabsorberend blijft deze liggen (carreau +/- 110 kg/mm2)