BOULES

Het juiste materiaal kiezen doe je zo!

De Petanque bal past zich net zo goed aan u aan als aan uw spel. Of u nu een verstokte kampeerder, een professional of een amateurspeler bent, als u Petanque gaat spelen, heeft u het onmisbare gereedschap voor elke petanquespeler nodig. Om zo efficiënt mogelijk te zijn, is de keuze van de bal, of liever gezegd de petanquebal, onmisbaar!

De keuze van een geschikte bal hangt af van 4 noodzakelijke punten:

 • De maat
 • Striage
 • Gewicht
 • Hardheid

De maat

Er bestaan verschillende theorieën over hoe je nu precies een boule moet uitkiezen. Deze theorieën kunnen allemaal een andere uitkomsten hebben. Een veel voorkomende manier die vaak genoemd wordt, is het opmeten van de vingertop van de middelvinger tot de onderkant van de hand. Echter geeft dit net als de andere theorieën, alleen een indicatie en dus niet de perfecte manier. Elke handpalm is anders, dus is een vaste manier van meten moeilijk vast te stellen. Maar er is een manier die dicht bij de perfecte manier om de juiste boule te vinden komt. Als je een bal in je hand hebt moet je deze vasthouden op dezelfde manier als geworpen wordt. Dus alle vingers tegen elkaar aan de duim op het midden van de zijkant van de bal. Pas als dit kan heb je de goede maat te pakken. Als de bal te veel verdwijnt in de hand dan heb je een te kleine bal. Kunnen de vingers niet tegen elkaar aan zonder dat de bal valt dan is de bal te groot. Het is namelijk de bedoeling dat je met de muis van de hand kan spelen. “Zegt Meep Poel van La Boule Naarden.

Het nadeel van een te grote boule is dat je als speler gaat compenseren om hem vast te kunnen houden. De duim gaat onder de bal door en hierdoor maakt de bal een afwijkende beweging. Het nadeel bij een te kleine boule is dat er te veel handoppervlakte aan de bal zit. Dit zorg ervoor dat de bal niet de perfecte beweging kan maken en dus niet doet wat je als speler wilt.

Striage

De volgende keuze die gemaakt moet worden, is of de boule striage moet bevatten. Dit zijn lijntjes die in de boule zitten. Hoe meer lijntjes des te meer grip. Een pointeur (plaatser) is erbij gebaat de boule zo lang mogelijk in de hand te houden om de bal vervolgens goed te kunnen plaatsen. Hiervoor is meer grip nodig. Terwijl een tireur (schieten) geen striage wenst, dit om de boule vloeiender zijn hand te laten verlaten.

Het gewicht

Het gewicht dat je pakt, is ook afhankelijk van het type speler dat je bent. Een pointeur speelt normaal gesproken met iets zwaardere boules. Voor een tireur is het juist weer belangrijk een lichtere boule te gebruiken. Dit omdat het naarmate de wedstrijd lang duurt, het steeds zwaarder wordt om te gooien. Door een lichtere boule te gebruiken, beperkt je de belasting.

De hardheid

Er zijn 5 verschillende soorten hardheden. 140 hardheid (45 hrc), 125, 120, 115, en 110 hardheid. Ook hierbij is het van belang om te weten of je een pointeur of tireur bent en of het erg is of de boule blijft liggen of door stuitert. Hoe (relatief) zachter de boule, hoe minder deze stuitert. Voor een beginner wordt aangeraden om een gemiddelde harde boule te nemen (120 hardheid). Dit zodat je dan alle kanten op kan en kan kijken wat je als speler beter ligt.

Ontwikkeling

Uiteraard is het materiaal dat je kiest ook afhankelijk van het doel waarom je petanque speelt. Als je petanque speelt om echt het maximale uit jezelf te halen en de top van je kunnen te bereiken dan is het aannemelijk en ook verstandig om te investeren in echt goed materiaal en ook daar de tijd voor te nemen. Als het vooral gaat om ‘leuk petanque spelen’ dan is het materiaal iets minder van belang en zeker hardheid en striage is dan minder in beeld. Wel blijven eigenlijk altijd echt gewicht en de maat belangrijk omdat als dit goed is je spelplezier echt wordt verhoogd.

Misschien nog wel de meest belangrijke tip: oefenen, oefenen, oefenen. Als je namelijk niet eerst heel veel verschillende boules probeert, is het ook lastig uiteindelijk de goede boule te vinden. Probeer er dus eerst zoveel mogelijk uit (op je vereniging) en ga dan kijken wat je voorkeur heeft als speler.

 

Onderstaande staatjes kunnen helpen bij het kiezen van je boules:

Om voor u de juiste diameter van de boules te bepalen, wordt door de Franse Jeu-de-Boules-Bond de volgende meetmethode geadviseerd:

Bepaal de juiste diameter

Meet de afstand van het topje van de middelvinger naar de eerste huidplooi onder de aanzet van de duim. (A & B)

Het gewicht en gravering zijn afhankelijk van je speelstijl;

 • Als je graag plaatst kies je boules voor de Pointeur. (plaatser)
 • — Bal om te plaatsen (over de grond):

  — Zwaar: minder last van obstakels (720 gram)

  — Gegroefd: beter grip op grond (groeven)

  — Klein: moeilijk te raken

  — Hard: slijten minder 125 kg/mm2)

 • Schiet je graag, dan kies je boules voor de Tireur. (schutter)
 • Bal om te schieten (door de lucht):
 • licht: makkelijk te gooien (≤700 gram)
 • glad: minder luchtweerstand en wervelingen (0 groeven)
 • groot: meer kans om te raken
 • zacht: beter schokabsorberend, blijft liggen (110 kg/mm2)
 • Iemand die plaatst en schiet kiest boules voor de Milieu.

Specificaties van de boules

TypeHardheid
(kg/mm²)
Diameter
(mm)
StriageGewicht
(gram)
Materiaal
Beginnende competitiespeler
M 3
ATC
Hard > 140
Hard > 140
72 - 76
72 - 76
0 - 1 - 2 - 4
0 - 1 - 2 - 4
690 - 730
690 - 730
Staal
Staal
Gevorderde competitie speler - Plaatser (pointeur)
ATX
M3 ID
M3 TR
Hard > 130
Hard > 140
Halfzacht > 120
71 - 80
72 - 76
72 - 76
0 - 1
0 - 1 - 2 - 3
0 - 1 - 2 - 10RL
650 - 800
690 - 750
69- - 740
Vliegtuig staal
RVS
Staal
Gevorderde competitiespeler - Schutter (tireur)
ATX
M3 IT
M3 NOIR
Hard > 130
Halfzacht > 120
Zeer zacht > 110
71 - 80
72 - 76
72 - 76
0 - 1
0 - 1 - 2 - 3
0 - 1
650 - 800
680 - 730
680 - 720
Vliegtuigstaal
RVS
Staal
Gevorderde competitiespeler - Milieuspeler
ATX
M3 IT
M3 TR
Hard > 130
Halfzacht > 120
Halfzacht > 120
71 - 80
72 - 76
72 - 76
0 - 1
0 - 1 - 2 - 3
0 - 1 - 2 - 10 RL
650 - 800
680 - 730
690 - 740
Vliegtuigstaal
RVS
Staal
Recreatieve speler
WE 3
LD 3
-
-
74
74
1 - 2 - 3 - 4
1 - 2 - 3 - 4
> 700
> 600
Staal
Staal
Jeugdspeler
JUN 3 TUB-67
(niet officieel)
1 - 2 - 3 - 4> 500Staal

Het but (ook wel cochonnet genoemd) is van hout en heeft een diameter tussen de 25 en 35 mm. Deze mag eventueel geverfd zijn (beter zichtbaar).

Laat gratis uw boules registreren

BOULE REGISTRATIE

Voor de juiste boules klik op de button.

GOEDGEKEURDE BOULES
Delen graag
DutchEnglishFrenchGermanSpanish

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren

%d bloggers liken dit: