• za. jun 12th, 2021

Alles over Petanque.nl

allesoverpetanque.nl

WK PETANQUE 2019 CAMBODJA

Dooradmin

apr 15, 2020
Delen op je netwerk ......
WK Petanque 2019 Cambodja
Katy Kamps, Jenny den Baas, Ria Kampers en Sandy Rikkers het (Nederlandse vrouwenteam) onder leiding van Toon van Alebeek (coach) is vijfde geworden op het WK Petanque in Cambodja. Het toernooi begon voor Nederland met een valse start tegen Israël (4-8), maar die verliespartij werd tegen Mongolië rechtgezet (9-5). Daarna werd er wederom verloren, van Finland (13-7), waardoor de tweede dag bijzonder spannend was voor de Nederlandse equipe. Het bleek minder spannend dan gedacht, want door winst op Hongarije (13-1), Australië (13-6) en Maleisië stond Nederland in de 1/8ste finale. Daarin was Israël wederom de tegenstander. Waar er eerst nog werd verloren, werd het nu 13-10 voor de Nederlandse dames.
Het Nederlandse damesteam met coach Toon van Alebeek.
In de kwartfinale was het enige ander overgebleven Europese land. Frankrijk de tegenstander. Ze waren met 13-3 te sterk voor de Nederlandse dames, waardoor het damesteam op een gedeelde 5e plaats eindigde op het WK van de 50 deelnemende landen. Op zich een topprestatie voor hen Nederlands team.
In het begin moesten de Nederlandse vrouwen wel wennen aan de omstandigheden. Het klimaat was met 34 graden drukkend benauwd en de baan was ook een uitdaging met veel grote keien op een harde onderlaag, waardoor het onzeker is of de bal ook daar komt waar je hem wil hebben. Daarnaast zorgde het tijdverschil voor vermoeidheid. Veel drinken en rusten was daarom noodzakelijk.
Het Nederlandse vrouwenteam met Katy Kamps (tweede van links), Jenny den Baas uit Esch, Ria Kampers uit Vlaardingen en Sandy Rikkers uit Den Haag.
Foto: Katy Kamps.
Na een moeizame start met 2 verliespartijen werd besloten het roer om te gooien.’Normaal als een bal tussen de 60 of 70 cm van het but ligt, gooi je je bal er wel tussen. Hier was dat veel moeilijker. De baan was bijna net zo hard als asfalt, met ingebakken stenen erin en dan ook hogerop. Dat maakt het lastig om je bal erbij te gooien, want als hij landt, springt hij zomaar twee meter weg. We besloten om met een ander plan te komen en om meer de ballen van de tegenstander weg te schieten dan om onze eigen ballen te plaatsen. Het voordeel van een dergelijke baan is wel dat deze op en top WK-waardig is. Sommige landen moeten namelijk alles zelf betalen en dat veroorzaakt dat niet altijd de beste speelsters op een WK staan, maar degenen die het kunnen betalen. Je kunt wel zeggen dat de keien ervoor zorgen dat de echte goede spelers komen bovendrijven.
Uiteindelijk werd een oude bekende de tegenstander in de kwartfinale. ‘Het lijkt wel alsof iedere keer Frankrijk op ons pad moet komen. Ze hebben ons al een paar keer uitgeschakeld. Aan de andere kant, als er ooit een kans was om ze te pakken, was het dit jaar wel. Het zat er helaas net niet in, want het liep niet zoals het zou moeten lopen. Het terrein was lastig en de overkapping door een tent maakte het benauwd. Natuurlijk had Frankrijk daar ook last van, maar ze hebben iets meer ervaring op deze ondergrond, omdat ze wel enkele van dit soort banen hebben. In Nederland en de rest van Europa zie je die niet. In de halve finale had Frankrijk echter dezelfde problemen en werden ze uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Thailand. Het was opvallend dat Nederland, Frankrijk en Tunesië de enige niet-Aziatische landen waren in de kwartfinale. ‘Bij wereldkampioen Thailand staan de regering en het leger erachter. Dat zorgt ervoor dat er voldoende financiële middelen zijn en goede faciliteiten, zoals trainingskampen. Datzelfde zie je bij finalist Laos en bij Cambodja, de gedeeld winnaar van het brons met Frankrijk.’
Voor foto’s klik op de button.
2 gedachten over “WK PETANQUE 2019 CAMBODJA”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 3 =