• do. mei 13th, 2021

Alles over Petanque.nl

allesoverpetanque.nl

ALLES OVER COVID-19

 • Home
 • ALLES OVER COVID-19
Delen op je netwerk ......
Nederland blijft in Lockdown
Versoepelingen van corona maatregelen stap dichterbij
Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt neemt af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.
Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.
Belangrijk blijft dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.
Stap 2 openingsplan per 19 mei
Op 19 mei worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast, als de cijfers dit toelaten. Alle overige maatregelen blijven gelden.
Binnen sporten
Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, maar niet als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
Buiten sporten in groepen
Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Volwassenen onder de 27 jaar en kinderen mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen bijvoorbeeld buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.
Recreatie buiten
Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.
Kunst- en cultuurbeoefening binnen
Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.
Kunst en cultuur buiten
Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Maar niet als het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht. Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.
Verhuurlocaties open
Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.
Terrassen langer open
Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Maar niet als dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.
Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.
Contactberoepen
Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.
Wat betekent dit voor de petanquesport.
De aangekondigde versoepelingen roepen nog enkele vragen op. De komende dagen hopen wij hierover meer duidelijkheid te kunnen geven. Vanwege het Hemelvaartweekend (donderdag en vrijdag gesloten) is de verwachting dat maandag 17 mei meer informatie beschikbaar komt. Mocht die duidelijkheid er eerder zijn dan wordt dit eerder gecommuniceerd. Hou de website daarom goed in de gaten via allesoverpetanque.nl  www.njbb.nl – www.nlpetanque.nl

KABINET KOMT MET VERSOEPELINGEN
OOK DE AVONDKLOK VERDWIJNT
Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.
Verdere corona versoepelingen zijn uitgesteld
Stap 1 van de versoepelingen is ingegaan, maar stap 2 van de versoepelingen is met één week opgeschoven.
Persconferentie voorlopig op dinsdag 11 mei
De verdere versoepelingen van de coronaregels, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen laten langer op zich wachten. Het overleg van het kabinet op het Catshuis over de 2e stap van het zogeheten openingsplan vindt nu in het weekend van 8 en 9 mei plaats. Op dinsdag 11 mei volgt dan tot nu toe een persconferentie. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei.
Verdere versoepelingen verschuiven
Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De 3e stap, oorspronkelijk gepland voor 26 mei, volgt nu waarschijnlijk ook later. Die houdt in dat men weer 4 mensen thuis mag ontvangen en weer uit eten kan in horecagelegenheden. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft via Twitter laten weten dat de daling nu nog niet voldoende is om de volgende stap van het openingsplan “verantwoord te kunnen zetten”. Wel ziet het kabinet dat de coronacijfers “over een piek heen raken”.
De 1e stap is gezet
Op woensdag 28 april is de 1e stap van het stappenplan gezet. Sindsdien zijn terrassen onder voorwaarden weer open en kunnen winkels weer klanten ontvangen zonder dat zij daarvoor verschillende uren van tevoren een afspraak gemaakt moeten hebben. Het OMT heeft het kabinet eerder “met klem” geadviseerd hiermee te wachten, omdat de deskundigen eerst meer zekerheid willen op basis van de coronacijfers. Na een iets verbeterde prognose van het OMT is toch besloten om de 1e stap te zetten.
Lees hier alle versoepelingen! Stap 1
EERSTE STAP OPENINGSPLAN PER 28 APRIL
Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.
 • Einde avondklok: Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
 • Thuisbezoek naar 2 personen: Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
 • Terrassen open: Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.
In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.
 • Winkels en markten open: Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.
Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.
 • Hoger onderwijs 1 dag per week: Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
 • Theorie-examen mogelijk: Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.
 • Uitvaart: Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.
VERVOLGSTAPPEN OPENINGSPLAN
De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer dan het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.
Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.
Wat betekent dat voor de petanquesport
Het opheffen van de avondklok geeft iets meer ruimte voor leden van petanque verenigingen om wat langer door te spelen zonder kans te lopen op een boete. Wat de opening van de terrassen voor sportverenigingen betekent, wordt de komende dagen geverifieerd.

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk
Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april
Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.
Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.
OPENINGSPLAN: EERSTE STAP
De eerste stap:
 • de terrassen en winkels gaan onder voorwaarden open;
 • de avondklok vervalt;
 • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.
Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.
Openingsplan: Vervolgstappen
Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in het openingsplan.
Toegangstesten
Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een vhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werkeneilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.
Vaccinatie
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad. Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.
Basisregels
De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent. Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.
 • Was je handen: Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans.
 • Houd 1,5 meter afstand: Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken.
 • Laat je testen: Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf ook thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.
Wat betekent dat voor de petanquesport
De NJBB heeft kennisgenomen van de persconferentie van (14 april) demissionair minister-president Mark Rutte waarin hij aangaf dat het einde echt in zicht is, maar de situatie in de zorg nog steeds nijpend is. De hoop was er om de eerste openingsstap op 21 april te zetten. Echter komt deze datum echt te vroeg. Er wordt per week gekeken naar mogelijke versoepelingen. Alleen voor het openstellen van de BSO’s wordt een kleine aanpassing gedaan. De BSO’s gaan per maandag 19 april open. Voor de sport worden op dit moment nog geen versoepelingen aangekondigd. Demissionair minister Hugo de Jonge gaf aan dat er over twee weken (vanaf 28 april) mogelijk versoepelingen voor de sport worden verwacht.
Dit betekent dat de maatregelen die tijdens de vorige persconferentie van 23 maart zijn besproken, van kracht blijven en worden verlengd tot en met dinsdag 27 april.
De onderstaande maatregelen blijven tot en met dinsdag 27 april van kracht:
 • Binnenruimtes (boulodromes), sportkantines, kleedkamers en douches zijn gesloten;
 • In de buitenlucht mag gesport worden, met een maximale groepsgrootte van 4 personen in de leeftijdscategorie boven de 27 jaar. Echter is dit alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. Tot de 27 jaar gelden deze restricties niet;
 • Het aantal spelers per baan ouder dan 27 betreft maximaal 4 personen, waarbij spelers altijd 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden;
 • Het organiseren van competities, toernooien, husselavonden, uitwisselingen of andersoortige activiteiten binnen de vereniging is niet toegestaan;
 • Het is voor spelers boven de 27 jaar alleen mogelijk om in tête-à-tête en doubletten tegen dezelfde tegenstander te spelen om wisselingen te voorkomen;
 • Publiek is niet toegestaan;
 • Alleen als kinderen en jongvolwassenen tot en met 27 jaar samen spelen, geldt de groepsgrootte van 4 personen niet