Nederland volledig open

CORONA UPDATE 15 MAART 2022

Vanaf woensdag 23 maart gaat Nederland volledig open!

Hoewel het aantal coronabesmettingen nog steeds hoog ligt, lijkt het aantal ziekenhuisopnames zich te stabiliseren. Daarom heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers aangegeven verder te versoepelen en de coronamaatregelen af te schaffen.Dat betekent dat onder andere de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer komen te vervallen. De versoepelingen gaan woensdag 23 maart 2022 in.  

Maar om welke andere maatregelen gaat het nog meer?

Geen mondkapje meer in het OV

Zogezegd komt de mondkapjesplicht in het OV te vervallen. Op luchthavens na de beveiliging en in het vliegtuig blijft het mondkapje voorlopig wel verplicht. Verder blijft wel het advies een mondkapje te dragen op plekken waar het druk is.

Vrijer reizen

Wie reist naar een vanuit een EU/Schengen land hoeft geen test, herstel- of vaccinatiebewijs meer te overleggen. Ook de inreismaatregelen komen te vervallen. Voor sommige landen kan nog wel een gezondheidsverklaring nodig zijn voor inreizen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid: wijsoprijs.nl . Wel is het advies om na 5 dagen na terugkomst een zelftest te doen.

CoronaCheckApp

Het tonen van de CoronaCheckApp was al komen te vervallen, maar vanaf 23 maart hoeft er ook niet meer te worden getest voor toegang. Het zogeheten 1G-beleid is vanaf dan niet meer nodig. In verschillende Europese landen moet u nog wel op verzoek een QR-code tonen voor toegang. Controleer voor u op reis gaat wat de maatregelen zijn in het land waar u naar toe gaat.

De quarantainecheck

Onveranderd blijft, heeft u klachten, blijf dan thuis. Bent u positief getest, blijf dan minimaal 5 dagen in isolatie. Bent u in contact geweest met iemand die corona heeft? Ga dan na of u in isolatie moet. Dit is niet meer het geval in alle gevallen: doe de quarantainecheck.
Het 2 keer per week testen voor het onderwijs vervalt ook.

Er zijn nog wel enkele adviezen

De maatregelen mogen dan vervallen, de adviezen blijven om besmettingen te voorkomen. Corona is immers nog niet weg.

De adviezen zijn:

 • Was vaak de handen
 • Hoest en nies in de elleboog
 • Klachten? Blijf thuis en doe een test
 • Zorg voor voldoende ventilatie
 • Haal een vaccin, booster- of herhaalprik

Het thuiswerkadvies komt per direct te vervallen. Toch wordt het hybride werken, een deel thuis en op kantoor, wel gestimuleerd.

Respecteer elkaars keuze

De maatregelen mogen dan verdwijnen, zoals gezegd corona is daarmee niet weg. Respecteer daarnaast elkaars keuze om wel of geen mondkapje te dragen op een plek waar dat op zich niet nodig is. Vooral mensen met een kwetsbare gezondheid, lopen extra risico. Alle adviezen zijn na te lezen op de website van de Rijksoverheid.

 

Met ingang van vrijdag 25 februari gaat Nederland (bijna) geheel open.

Coronacrisis voorbij?

De eerste versoepelingen gaan per vrijdag 18 februari 05:00 uur in. Al één week later moeten de laatst overgebleven maatregelen (mondkapjesplicht, anderhalve meter afstand en de coronapas) ook verdwijnen.

Vanaf komende vrijdag kunnen horeca en cultuur open tot 01.00 uur ‘s nachts, ook worden isolatieregels soepeler. Na een besmetting geldt de isolatieduur van 5 (in plaats van 7) dagen, of 24 uur klachtenvrij.

Lees onderstaande punten goed door. Enkele maatregelen (zoals anderhalve meter afstand) zijn nog één week geldig. Daarna worden alle maatregelen losgelaten. Dus ook geen mondkapje meer of verplicht afstand houden. Omdat het loslaten van de maatregelen vanaf volgende week 25 februari ingaat, wordt er geen nieuwe persconferentie meer gepland. Alleen als de situatie het weer vereist plant het kabinet een nieuwe persconferentie.

Met deze punten dien je de komende week nog rekening te houden:

 • In binnensportlocaties blijft het coronatoegangsbewijspas (gevaccineerd, getest of genezen) tot 25 februari verplicht, daarna vervalt deze;
 • Op buitensportlocaties is tot en met 25 februari, een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen. Bijvoorbeeld in kantines, kleedkamers en toiletten.
 • Tot 25 februari geldt de 1,5 meterregel nog en zijn sportkantines geopend tot 22:00uur. Vanaf 25 februari verdwijnen deze beperkingen;
 • Besmette personen hoeven vanaf vrijdag 18 februari nog maar 5 (in plaats van 7 dagen) in isolatie. Ze mogen eruit als ze minstens 24 uur klachtenvrij zijn;

Mochten er geen grote uitbraken meer plaatsvinden, was dit de laatste coronapersconferentie van het kabinet. We houden u op de hoogte via deze website allesoverpetanque.nl

Abonneert u zich op onze NIEUWSBRIEF.

Corona Update (25 jan. 2022)

Sportcompetities worden hervat, publiek bij profsport is weer toegestaan.

Dat maakte Minister-president Mark Rutte op de persconferentie dinsdag 25 januari bekend. Een zucht van verlichting zal klinken bij horecaondernemers, cultuurmakers, sportclubs en burgemeesters. De Nederlandse bevolking is er ook inmiddels klaar mee, laat alles volledig los!

De maatregelen gaan in op woensdagmorgen 26 januari 2022 om 05:00 uur en blijven in principe zes weken van kracht.

Over drie weken is er wel al een nieuw weegmoment. Op uiterlijk dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Alle versoepelingen op een rij.

 • Iedereen mag overdag en ’s avonds binnen en buiten sporten. Tot wanneer dit kan, hangt ook af van de openingstijden van de sportlocatie; 
 • Sportwedstrijden zijn toegestaan. En onder voorwaarden is ook publiek bij die wedstrijden toegestaan. Er gelden voorwaarden, onder andere voor het dragen van mondkapjes en het gebruik van het coronatoegangsbewijs; 
 • Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen; 
 • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen. Bijvoorbeeld in kantines, kleedkamers of toiletten. Er zijn uitzonderingen; 
 • Sportkantines zijn geopend tot 22.00 uur; 
 • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open; 
 • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht; 
 • Houd u aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan; 
 • Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte; 

Hier is meer te lezen over de voorwaarden, bijvoorbeeld over de coronatoegangsbewijzen en mondkapjes, is te lezen.

Nationale Petanque Competitie )NPC)

NPC wordt mogelijk hervat.

Het kabinet heeft bepaald dat het weer mogelijk is om sportwedstrijden te spelen, ook in competitieverband. Het bondsbestuur neemt de komende dagen een besluit over het vervolg van de NPC. Bij de afweging wordt onder andere rekening gehouden met de sportieve wens om de competitie uit te spelen, maar ook met de enorme aantallen besmettingen waar menig vereniging mee te maken heeft.

Hierover volgt uiterlijk begin volgende week nader bericht.

Zoals eerder aangegeven, dient alles op alles te worden gezet om in ieder geval de 47 al uitgestelde wedstrijden van speeldagen 5, 6 en 7 te worden ingehaald voor 16 april 2022. Deze uiterlijke inhaaldatum heeft te maken met de indeling van het seizoen 2022-2023.

Corona Update (14 jan. 2022)

Nederland gedeeltelijk van slot

Winkels, Onderwijs (mbo, hbo, en universiteit gaan open, sporten mag ook weer.

De horeca en cultuursector blijven (voorlopig) nog gesloten.

Het kabinet heeft aangepast coronabeleid bekendgemaakt in de persconferentie van vrijdag 14 januari. De belangrijkste aanpassing is dat alle essentiële winkels overdag weer open mogen

Dit zijn de nieuwe versoepelingen die vandaag ingaan

 • Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en elektronicawinkels, mogen tot 17.00 uur open, een afspraak is niet nodig
 • Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten, mogen tot 17:00 uur open, een afspraak is wel nodig
 • Sporten mag weer, zowel binnen en buiten. Wedstrijden binnen clubs zijn toegestaan
 • In het mbo en op hogescholen en universiteiten wordt weer fysiek lesgegeven
 • Dringend advies om mondkapjes te dragen in drukke buitenruimtes, zoals winkelstraten
 • Quarantaineregels worden versoepeld voor mensen met booster of recent herstel

Vanzelfsprekend gelden de basisregels nog altijd overal. Dus dat betekent: testen bij klachten, anderhalve meter afstand houden, handen wassen en binnen genoeg ventileren. Daarnaast is het nog steeds verplicht om in alle publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen, ook in het openbaar vervoer en in scholen.

Winkels en diensten

Alle niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en elektronicawinkels, mogen vanaf zaterdag de deuren weer openen. Er gelden wel enkele voorwaarden: zo is er een verplichte sluitingstijd van 17.00 uur. Ook mag er maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkel aanwezig zijn. Het is niet nodig om vooraf een afspraak te maken.

Daarnaast mogen niet-medische contactberoepen, zoals kappers, nagelstylisten en sekswerkers, weer aan de slag, met dezelfde verplichte sluitingstijd van 17.00 uur. Mensen moeten voor bijvoorbeeld hun knipbeurt of beautybehandeling wel vooraf een afspraak maken. Ook hier geldt dat er maar een beperkt aantal personen aanwezig mag zijn.

Sporten

Vanaf zaterdag mag iedereen weer (samen) sporten, zowel binnen als buiten. De sportscholen en fitnesscentra gaan weer open, zonder verplichte sluitingstijd. Volwassenen moeten daar wel een geldig coronatoegangsbewijs laten zien. Wedstrijden en competities binnen de eigen club mogen ook weer, maar nog wel zonder publiek.

Onderwijs

De basisscholen en middelbare scholen werden deze week weer geopend en nu zijn ook het mbo en hoger onderwijs aan de beurt. Studenten op roc’s, hogescholen en universiteiten krijgen vanaf maandag weer fysiek les. Wel is het advies aan hen om twee keer per week een zelftest te doen. Bij colleges op universiteiten mogen maximaal 75 studenten aanwezig zijn.

Horeca en cultuur

De horeca en culturele sector blijven, ondanks protesten, voorlopig gesloten. Het kabinet belooft uitbaters van cafés, restaurants, bioscopen en theaters wel binnenkort met perspectief te komen. Over tien dagen wordt de coronasituatie opnieuw beoordeeld en als er in de tussentijd geen zorgelijke ontwikkelingen zijn, mogen ook zij onder voorwaarden weer open.

Kunst- en cultuurbeoefening wordt voor amateurs wel weer toegestaan, dus dat betekent dat bijvoorbeeld danslessen of koorrepetities weer door kunnen gaan. Wel geldt ook hier: er mag nog geen publiek aanwezig zijn.

Medische mondkapjes

Vanaf zaterdag geldt het dringende advies om een wegwerpmondkapje te dragen in openbare buitenruimtes waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval in winkelstraten, op drukbezochte markten en bij demonstraties en (sport)evenementen. Het advies geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder.

In publieke binnenruimtes gold al een mondkapjesplicht en dat blijft zo. Ook hier is vanaf nu wel het advies om een wegwerpmondkapje te dragen en stoffen exemplaren in de ban te doen.

Quarantaine

Het kabinet heeft ook de regels rond quarantaine versoepeld. Wie minimaal een week geleden een boosterprik heeft gehad of korter dan acht weken geleden besmet is geweest met corona, hoeft per direct niet meer in thuisisolatie na nauw contact met een besmet persoon. Voorwaarde is wel dat diegene zelf geen klachten heeft.

Groepen

Ook de regels rond thuisbezoek worden verruimd. Nederlanders mogen vanaf nu per dag maximaal vier personen van dertien jaar en ouder thuis op visite ontvangen. Dat waren er eerst nog twee, al gold tijdens de feestdagen ook tijdelijk een maximum van vier gasten per dag. Buiten is het advies om met niet meer dan vier mensen samen te zijn.

Nationale Petanque Competitie (NPC)

Op dit moment kunnen er geen wedstrijden worden gespeeld in het kader van de NPC. Op basis van de huidige maatregelen is besloten de NPC voorlopig aan te houden t/m zaterdag 5 februari.

Na 25 januari zal definitief worden besloten of de NPC al dan niet wordt hervat.

Corona Update (18 dec.2021)

Nederland (weer) in lockdown

Voor de zoveelste keer gaat Nederland op slot.

Nederland gaat vanaf zondag opnieuw in lockdown, en duurt in elk geval tot en met vrijdag 14 januari. Onder dreiging van de omikronvariant gaat Nederland weer op slot. Vrijwel alles moet vanaf zondagmorgen dicht tot 14 januari. Wachten kan niet meer, oordeelt het kabinet. In het slechtste geval overtreft de omikrongolf de eerste ziekenhuispiek van 2020.

De onderstaande maatregelen gaan in op zondagochtend 19 december 05:00 en blijven van kracht tot en met vrijdag 14 januari 2022: 

 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club. Competities zijn niet toegestaan 
 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte. 
 • Houd overal 1,5 meter afstand. 
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag. 
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. 
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd. 
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar. 
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari. 
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk. 
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk. 
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter. 
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open. 
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht. 
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten. 
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan. 

Nationale petanque competitie (NPC) 
De eerstvolgende reguliere speelronde in de NPC staat gepland op 8 januari 2022. Deze speelronde gaat niet door. Alle inhaalwedstrijden die de komende dagen gepland staan, kunnen eveneens niet gespeeld worden. De competitieleiding beraadt zich de komende weken over de consequenties voor de NPC. Uiterlijk 7 januari 2022 wordt hierover een besluit gecommuniceerd via de reguliere communicatiekanalen.   

Ondanks deze enorme domper wensen we iedereen toch fijne kerstdagen en vooral een gezond en sportief 2022.

Klik hier voor alle informatie over de persconferentie van zaterdag 18 december. 

CORONA UPDATE (14 dec. 2021)

Avondlockdown verlengd tot en met 14 januari

Het demissionair kabinet heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat de Avondlockdown met drie weken worden verlengd.

De onderstaande maatregelen blijven van kracht tot en met 14 januari 2022:

 • van 17.00 uur tot 05.00 uur is bijna alles gesloten, behalve supermarkten (die moeten 20.00 uur dicht)
 • Onder de avondlockdown vallen dus niet-essentiële winkels, restaurants, cafés, bioscopen, theaters, maar ook casino’s, kappers, pretparken, sportclubs en musea
 • In binnengelegenheden moet anderhalve meter afstand gehouden worden, ook al geldt er een coronapasplicht
 • Thuiswerkadvies: Blijf thuis
 • Thuis zijn vier gasten, vanaf 13 jaar, per dag welkom. Doe allemaal een zelftest
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.

Klik hier voor alle informatie over de persconferentie van vanavond. 

De eerstvolgende reguliere speelronde in de NPC staat gepland op 8 januari 2022. Op dit moment gaat deze speelronde door. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de Omikronvariant aanleiding geeft om de huidige maatregelen opnieuw te beoordelen. Zodra dit gebeurt, wordt ook bekeken wat voor invloed dit heeft op vervolg van de NPC. Mocht het nodig zijn, lees je daarover op deze website een update.

Volg ons ok op social media