TOT EK PETANQUE 2022

Corona Update (14 jan. 2022)

Nederland gedeeltelijk van slot

Winkels, Onderwijs (mbo, hbo, en universiteit gaan open, sporten mag ook weer.

De horeca en cultuursector blijven (voorlopig) nog gesloten.

Het kabinet heeft aangepast coronabeleid bekendgemaakt in de persconferentie van vrijdag 14 januari. De belangrijkste aanpassing is dat alle essentiële winkels overdag weer open mogen

Dit zijn de nieuwe versoepelingen die vandaag ingaan

 • Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en elektronicawinkels, mogen tot 17.00 uur open, een afspraak is niet nodig
 • Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten, mogen tot 17:00 uur open, een afspraak is wel nodig
 • Sporten mag weer, zowel binnen en buiten. Wedstrijden binnen clubs zijn toegestaan
 • In het mbo en op hogescholen en universiteiten wordt weer fysiek lesgegeven
 • Dringend advies om mondkapjes te dragen in drukke buitenruimtes, zoals winkelstraten
 • Quarantaineregels worden versoepeld voor mensen met booster of recent herstel

Vanzelfsprekend gelden de basisregels nog altijd overal. Dus dat betekent: testen bij klachten, anderhalve meter afstand houden, handen wassen en binnen genoeg ventileren. Daarnaast is het nog steeds verplicht om in alle publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen, ook in het openbaar vervoer en in scholen.

Winkels en diensten

Alle niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en elektronicawinkels, mogen vanaf zaterdag de deuren weer openen. Er gelden wel enkele voorwaarden: zo is er een verplichte sluitingstijd van 17.00 uur. Ook mag er maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkel aanwezig zijn. Het is niet nodig om vooraf een afspraak te maken.

Daarnaast mogen niet-medische contactberoepen, zoals kappers, nagelstylisten en sekswerkers, weer aan de slag, met dezelfde verplichte sluitingstijd van 17.00 uur. Mensen moeten voor bijvoorbeeld hun knipbeurt of beautybehandeling wel vooraf een afspraak maken. Ook hier geldt dat er maar een beperkt aantal personen aanwezig mag zijn.

Sporten

Vanaf zaterdag mag iedereen weer (samen) sporten, zowel binnen als buiten. De sportscholen en fitnesscentra gaan weer open, zonder verplichte sluitingstijd. Volwassenen moeten daar wel een geldig coronatoegangsbewijs laten zien. Wedstrijden en competities binnen de eigen club mogen ook weer, maar nog wel zonder publiek.

Onderwijs

De basisscholen en middelbare scholen werden deze week weer geopend en nu zijn ook het mbo en hoger onderwijs aan de beurt. Studenten op roc’s, hogescholen en universiteiten krijgen vanaf maandag weer fysiek les. Wel is het advies aan hen om twee keer per week een zelftest te doen. Bij colleges op universiteiten mogen maximaal 75 studenten aanwezig zijn.

Horeca en cultuur

De horeca en culturele sector blijven, ondanks protesten, voorlopig gesloten. Het kabinet belooft uitbaters van cafés, restaurants, bioscopen en theaters wel binnenkort met perspectief te komen. Over tien dagen wordt de coronasituatie opnieuw beoordeeld en als er in de tussentijd geen zorgelijke ontwikkelingen zijn, mogen ook zij onder voorwaarden weer open.

Kunst- en cultuurbeoefening wordt voor amateurs wel weer toegestaan, dus dat betekent dat bijvoorbeeld danslessen of koorrepetities weer door kunnen gaan. Wel geldt ook hier: er mag nog geen publiek aanwezig zijn.

Medische mondkapjes

Vanaf zaterdag geldt het dringende advies om een wegwerpmondkapje te dragen in openbare buitenruimtes waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval in winkelstraten, op drukbezochte markten en bij demonstraties en (sport)evenementen. Het advies geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder.

In publieke binnenruimtes gold al een mondkapjesplicht en dat blijft zo. Ook hier is vanaf nu wel het advies om een wegwerpmondkapje te dragen en stoffen exemplaren in de ban te doen.

Quarantaine

Het kabinet heeft ook de regels rond quarantaine versoepeld. Wie minimaal een week geleden een boosterprik heeft gehad of korter dan acht weken geleden besmet is geweest met corona, hoeft per direct niet meer in thuisisolatie na nauw contact met een besmet persoon. Voorwaarde is wel dat diegene zelf geen klachten heeft.

Groepen

Ook de regels rond thuisbezoek worden verruimd. Nederlanders mogen vanaf nu per dag maximaal vier personen van dertien jaar en ouder thuis op visite ontvangen. Dat waren er eerst nog twee, al gold tijdens de feestdagen ook tijdelijk een maximum van vier gasten per dag. Buiten is het advies om met niet meer dan vier mensen samen te zijn.

Nationale Petanque Competitie (NPC)

Op dit moment kunnen er geen wedstrijden worden gespeeld in het kader van de NPC. Op basis van de huidige maatregelen is besloten de NPC voorlopig aan te houden t/m zaterdag 5 februari.

Na 25 januari zal definitief worden besloten of de NPC al dan niet wordt hervat.

Corona Update (18 dec.2021)

Nederland (weer) in lockdown

Voor de zoveelste keer gaat Nederland op slot.

Nederland gaat vanaf zondag opnieuw in lockdown, en duurt in elk geval tot en met vrijdag 14 januari. Onder dreiging van de omikronvariant gaat Nederland weer op slot. Vrijwel alles moet vanaf zondagmorgen dicht tot 14 januari. Wachten kan niet meer, oordeelt het kabinet. In het slechtste geval overtreft de omikrongolf de eerste ziekenhuispiek van 2020.

De onderstaande maatregelen gaan in op zondagochtend 19 december 05:00 en blijven van kracht tot en met vrijdag 14 januari 2022: 

 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club. Competities zijn niet toegestaan 
 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte. 
 • Houd overal 1,5 meter afstand. 
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag. 
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. 
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd. 
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar. 
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari. 
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk. 
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk. 
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter. 
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open. 
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht. 
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten. 
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan. 

Nationale petanque competitie (NPC) 
De eerstvolgende reguliere speelronde in de NPC staat gepland op 8 januari 2022. Deze speelronde gaat niet door. Alle inhaalwedstrijden die de komende dagen gepland staan, kunnen eveneens niet gespeeld worden. De competitieleiding beraadt zich de komende weken over de consequenties voor de NPC. Uiterlijk 7 januari 2022 wordt hierover een besluit gecommuniceerd via de reguliere communicatiekanalen.   

Ondanks deze enorme domper wensen we iedereen toch fijne kerstdagen en vooral een gezond en sportief 2022.

Klik hier voor alle informatie over de persconferentie van zaterdag 18 december. 

CORONA UPDATE (14 dec. 2021)

Avondlockdown verlengd tot en met 14 januari

Het demissionair kabinet heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat de Avondlockdown met drie weken worden verlengd.

De onderstaande maatregelen blijven van kracht tot en met 14 januari 2022:

 • van 17.00 uur tot 05.00 uur is bijna alles gesloten, behalve supermarkten (die moeten 20.00 uur dicht)
 • Onder de avondlockdown vallen dus niet-essentiële winkels, restaurants, cafés, bioscopen, theaters, maar ook casino’s, kappers, pretparken, sportclubs en musea
 • In binnengelegenheden moet anderhalve meter afstand gehouden worden, ook al geldt er een coronapasplicht
 • Thuiswerkadvies: Blijf thuis
 • Thuis zijn vier gasten, vanaf 13 jaar, per dag welkom. Doe allemaal een zelftest
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.

Klik hier voor alle informatie over de persconferentie van vanavond. 

De eerstvolgende reguliere speelronde in de NPC staat gepland op 8 januari 2022. Op dit moment gaat deze speelronde door. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de Omikronvariant aanleiding geeft om de huidige maatregelen opnieuw te beoordelen. Zodra dit gebeurt, wordt ook bekeken wat voor invloed dit heeft op vervolg van de NPC. Mocht het nodig zijn, lees je daarover op deze website een update.

DutchEnglishFrenchGermanSpanish