NPC 2021/2022: Er mag per wedstrijd één keer per speelronde gewisseld worden

In alle divisies mogelijk om per wedstrijd één keer per speelronde te wisselen

De bondsraad heeft afgelopen zaterdag 28 augustus tijdens een buitengewone vergadering wijzigingen aangenomen in het NPC-reglement. Hiermee is het vanaf het seizoen 2021-2022 van de Nationale Petanque Competitie (NPC) dat start op zaterdag 18 september, in alle divisies mogelijk om per wedstrijd één keer per speelronde te wisselen.

Wisselen nu kan nu in alle divisies
Sinds 2020 is het in de topdivisie van de NPC mogelijk om per speelronde één keer te wisselen. De optie om te wisselen is toen onder andere ingevoerd om beter aan te sluiten bij de opzet van de EuroCup, het kampioenschap op Europees niveau tussen verenigingsteams.
Na positieve ervaringen in de topdivisie, is nu besloten om deze wisselmogelijkheid ook in te voeren in alle overige divisies. Hiermee worden de regels op dit vlak gelijk getrokken voor alle divisies en krijgt elk team de mogelijkheid om, als de situatie daar om vraagt, te wisselen tijdens een speelronde.

 

Teams zijn niet verplicht om wissels toe te passen. De bedoeling is om de teams in alle divisies extra flexibiliteit te geven doordat ze over één wisselmogelijkheid per speelronde beschikken. Als teams hier geen gebruik van wensen te maken, is dit uiteraard geen probleem en verandert er niets vergeleken met de situatie die we gewend zijn.

Let hierop bij het wisselen

Uiteraard zijn er enkele regels van toepassing:

  • In iedere speelronde, bestaande uit doubletten of triplettenpartijen, mag één speler van elk verenigingsteam worden gewisseld;
  • De speler die als wisselspeler gaat deelnemen, moet op het teamformulier staan en bij aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn;
  • Wisselen is alleen mogelijk tussen twee mènes;
  • Als er een wisselspeler wordt ingezet, moet dit onmiddellijk worden gemeld bij de equipeleider van de tegenpartij én bij de scheidsrechter;
  • Een speler die zijn of haar partij heeft uitgespeeld of is gewisseld tijdens partij kan, in dezelfde speelronde, niet meer spelen in een andere partij. Als dit onverhoopt toch gebeurt, wordt deze speler in de partij waarin hij of zij invalt als niet-speelgerechtigd beschouwd;
  • Een equipe waarin een wisselspeler wordt ingezet, moet ook met die wisselspeler voldoen aan de regels die gelden. Denk bijvoorbeeld aan equipes die als ’gemengd’ zijn aangemerkt, deze equipes moeten gemengd blijven. Dit voorbeeld is van toepassing in de top, 2e en 3e divisie.

Om het wisselen in alle divisies mogelijk te maken, zijn onder andere de volgende artikelen in het NPC-reglement gewijzigd:

  • Artikel 8.2 waarin in het algemeen wordt aangegeven dat wisselen mogelijk is;
  • Artikel 8.12 waarin staat dat in de regionale divisies (4e divisie en lager) de equipes als “vrije” equipes worden aangemerkt.
Meer specifieke regels over het wisselen en de NPC in het algemeen, zijn te vinden in het NPC-reglement op deze website.

We wensen alle teams uiteraard veel succes en plezier in het nieuwe NPC-seizoen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.