Volg ons
  • di. sep 21st, 2021

Alles over Petanque

allesoverpetanque.nl

Nederlandse kampioenschappen Petanque

Doorhenk

aug 11, 2021
Delen graag

NK’s

Het blijft koffiedik kijken of de geplande NK’s daadwerkelijk doorgaan gezien de geldende maatregelen. Onderstaand zijn de data voor 2021 te vinden. Het NK Doubletten, Veteranen & Beloften en Tripletten zijn geannuleerd. Voor verdere informatie over de NK’s, wanneer wordt besloten over de doorgang en wat de eventuele alternatieve data zijn.

NK TOERNOOIEN

TOERNOOI

DAG en DATUM

LOCATIE

UITSLAGEN

NK Mix

10 en 11 juli

De Bouledozers (Zwaag)

NK Tête á Tête

14 aug.

De Gooiers (Loosdrecht)

NK Precischieten

18 december

PUK Haarlem

Wil je je inschrijven voor een NK? Inschrijvingen verlopen via de secretaris van je vereniging.
Overzicht inschrijvingen

NK's 2022

DAG en DATUM

TYPE TOERNOOI

LOCATIE

Zat. 23 

Zon. 24 april

NK Doubletten

PC Oisterwijk

Zon. 22 mei

NK 

Oog in oog

Nog niet bekend

Zat. 11  

Zon. 12 juni

NK Tripletten

Maboul Ede

Zat. 25 

Zon. 26 juni

NK-mix

Nog niet bekend

Zat. 13 

Zon. 14 aug.

NK 

Veteranen/

Beloften

L'Ammerzo 

Ammerzoden

Zat. 12 

Zon. 13 nov.

Finale 

weekend (Masters)

Nog niet bekend

Zat. 17 dec.

NK Precisie

schieten

Nog niet bekend

Over de NK’S
Sinds 2016 worden de NK’s op een nieuwe manier georganiseerd. Zo worden de NK’s op twee dagen in een weekend gehouden. Op de zaterdag worden dan enkele ronden Zwitsers gehouden en op de zondag spelen de besten van de zaterdag een afvalsysteem. Het aantal ronden en het aantal finalisten hangt af van het te spelen NK en het aantal deelnemers. Omdat op zaterdag op tijd gespeeld gaat worden (zodat de eindtijd voorspelbaar is) en omdat bij het Zwitsers systeem alle uitslagen bekend moeten zijn voordat een volgende ronde kan worden ingedeeld, moeten alle partijen tegelijk gespeeld worden. Het NK Tête-à-tête wordt vanaf 2019 op een andere manier georganiseerd. Voor dit NK zijn er andere regels van toepassing, zo wordt er één finaledag gespeeld op zondag. Plaatsen voor het NK is mogelijk via het districtskampioenschap.
De verschillende NK’s en daarbij behorende regels over de categorieën en – afhankelijk van het aantal deelnemers – het aantal ronden en het aantal finalisten staan in het reglement genoteerd. Linksbovenaan is de link te vinden die verwijst naar de pagina met de verschillende reglementen van de NK’s.
Vanaf 2018 is er een nieuwe regel
Wanneer er minder dan 33 deelnemers zijn in een categorie wordt er op 1 dag gespeeld met 4 ronden Zwitsers waarna halve finales en een finale. De dag duurt dan wel wat langer en de prijsuitreiking zal dan rond 20:00 uur plaatsvinden. Het programma zal in de week vooraf aan het NK op de website geplaatst worden. Dit gaat niet op voor het NK Tête-à-tête.
Wedstrijdsysteem 1e dag NK
Op de zaterdag van een NK wordt het Zwitsers systeem gespeeld. Over het algemeen zullen vijf ronden worden gespeeld.
Bij het Zwitsers systeem, zoals dat bij de NK’s petanque in Nederland wordt gehanteerd, wordt na de loting (lees indeling) voor de 1eronde en na elke ronde een ranglijst opgesteld op basis van:
  • het aantal gewonnen partijen;
  • de weerstandspunten (WP) dat zijn de gewonnen partijen van alle tegenstanders, deze punten worden ook wel Buchholz punten genoemd;
  • de Sonneborn-Berger punten (SB) dat zijn de gewonnen partijen van de tegenstanders die zijn verslagen, deze punten worden ook wel Schoch punten genoemd;
  • het saldo;
  • het lotnummer.
Door het lotnummer als criterium toe te voegen is er nooit een gelijke stand in de ranglijst. Immers er zijn geen twee dezelfde lotnummers.
Twee opeenvolgende equipes in de ranglijst spelen vervolgens tegen elkaar, daarbij moet er rekening gehouden worden met de regel dat slechts 1 maal tegen een equipe mag worden gespeeld. De indeling van de eerste ronde gebeurt op lotnummer. De criteria a tot en met d zoals hierboven genoemd zijn bij aanvang voor iedereen gelijk. Wanneer voor een tweede maal (bij de indeling op volgorde van de ranglijst) tegen eenzelfde tegenstander zou moeten worden gespeeld, wordt een volgend equipe op de ranglijst genomen als tegenstander. Bij de eindranglijst wordt het lotnummer niet meer meegenomen in de rangschikking. Er kan een gelijke stand ontstaan, bijvoorbeeld tussen de nummer 8 en 9, dan wordt er een barrage gespeeld van drie werpronden.
2020
In 2019 is er een nieuw artikel opgenomen in het Toernooireglement Petanque (TRP), waarin duidelijk wordt gemaakt wie kunnen deelnemen aan deze nationale toernooien.
Gezien de vragen die het bondsbureau in 2019 hierover heeft ontvangen, volgt hier een toelichting:
In artikel 4.1. van het TRP staat wie kunnen deelnemen aan de NK’s:
  • Alle houders van een licentie die is afgegeven door de NJBB;
  • Personen met de Nederlandse nationaliteit die in het bezit zijn van een, door de FIPJP erkende, buitenlandse licentie.
Het finaleweekend van de NJBB-masters is opengesteld voor personen met de Nederlandse nationaliteit die in het bezit zijn van een geldige licentie. Het is van belang dat deelnemers de Nederlandse nationaliteit hebben omdat het finaleweekend bepaalt wie namens Nederland worden uitgezonden naar een EK of WK.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.