WK Cambodja 2019

Vrouwenteam

5e op WK Petanque Cambodja

Het was even wennen

In het begin moesten de Nederlandse vrouwen wel wennen aan de omstandigheden. Het klimaat was met 34 graden drukkend benauwd en de baan was ook een uitdaging met veel grote keien op een harde onderlaag, waardoor het onzeker is of de bal ook daar komt waar je hem wil hebben. Daarnaast zorgde het tijdsverschil voor vermoeidheid. Veel drinken en rusten was daarom nodig.

Het vrouwenteam kent een moeilijke start

Na een moeizame start met 2 verliespartijen werd besloten het roer om te gooien. ‘Normaal als een bal tussen de 60 of 70 cm van het but ligt, gooi je je bal er wel tussen. Hier was dat veel moeilijker. De baan was bijna net zo hard als asfalt, met ingebakken stenen erin en dan ook nog keien erop. Dat maakt het lastig om je bal erbij te gooien, want als hij landt, springt hij zomaar twee meter weg.

We besloten om met een ander plan te komen en om meer de ballen van de tegenstander weg te schieten dan om onze eigen ballen te plaatsen. Het voordeel van een dergelijke baan is wel dat deze op-en-top WK-waardig is. Sommige landen moeten namelijk alles zelf betalen en dat veroorzaakt dat niet altijd de beste speelsters op een WK staan, maar degenen die het kunnen betalen. Je kunt wel zeggen dat de keien ervoor zorgen dat de echte goede spelers komen bovendrijven.’

Uiteindelijk werd een oude bekende de tegenstander in de kwartfinale. ‘Het lijkt wel alsof iedere keer Frankrijk op ons pad moet komen. Ze hebben ons al een paar keer uitgeschakeld. Aan de andere kant, als er ooit een kans was om ze te pakken, was het dit jaar wel. Het zat er helaas net niet in, want het liep niet zoals het zou moeten lopen. Het terrein was lastig en de overkapping door een tent maakte het benauwd. Natuurlijk had Frankrijk daar ook last van, maar ze hebben iets meer ervaring op deze ondergrond, omdat ze wel enkele van dit soort banen hebben. In Nederland en de rest van Europa zie je die niet. In de halve finale had Frankrijk echter dezelfde problemen en werden ze uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Thailand.’

Het was opvallend dat Nederland, Frankrijk en Tunesië de enige niet-Aziatische landen waren in de kwartfinale. ‘Bij wereldkampioen Thailand staan de regering en het leger erachter. Dat zorgt ervoor dat er voldoende financiële middelen zijn en goede faciliteiten, zoals trainingskampen. Datzelfde zie je bij finalist Laos en bij Cambodja, de gedeeld winnaar van het brons met Frankrijk.’

Het Nederlandse vrouwenteam is uiteindelijk vijfde geworden op de WK Petanque in Cambodja.
Hier mag iedereen trots op zijn.

Klik op de button voor een fotoreportage.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.